Cand vine vorba de pescuit, majoritatea oamenilor se gandesc la acea activitate in cadrul careia se foloseste o lanseta la care se ataseaza un fir si o momeala agatata de un ac. Totusi, acest tip de pescuit, in ciuda faptului ca este unul clasic, pentru pescarii profesionisti este catalogat ca fiind unul de competitie, mai dificil. Exista diverse motive pentru care oamenii doresc sa ia parte la o asemenea activitate. Unii o fac in scop recreativ, altii in scop competitiv, insa majoritatea urmaresc doar cantitatea si calitatea prazii. Exista, de asemenea, diferite modalitati care pot influenta calitatea tehnicilor ori rezultatele obtinute pe balta, precum si mai multe tipuri de pescuit. Printre acestea se numara varianta pescuitului cu navomodele.
Ce presupune pescuitul plantat? Spre deosebire de cel clasic, cel plantat de foloseste de o montura care este dusa in apa cu ajutorul unui navomodel sau a unei barci. In locul unde aceasta a fost lasata se plaseaza si momeala(ce poate fi reprezentata de pelete, porumb sau altele). Acest tip de pescuit necesita ceva mai mult efort si implicare, deja relaxarea nu mai face parte din toata activitatea impusa.
Totusi, pescuitul plantat ne ofera diverse alte avantaje. Folosindu-ne de barca sau de navomodelul achizitionat, dar si de un sonar putem sa detectam cu usurinta locatiile ce adapostesc pestii. Mai apoi putem sa plantam si sa ne pozitionam in asa fel incat sa avem sanse mai mari de a-i prinde. Montura poate fi plasata si prin aruncare, insa sarcina de a gasi pestii nu este la fel de facila si doar prin intermediul unei barci garantam pozitionarea perfecta, pe langa faptul ca vom evita si incurcarea monturei pe fundul apei.
Spre deosebire de pescuitul obisnuit, cel plantat cu ajutorul navomodelelor prezinta mult mai multa eficienta. Fiind vorba de o cantitate mai mare de nada, pestii vor fi atrasi mai mult de acest tip de pescuit. Astfel, in conditiile in care te afli pe o balta unde sunt mai multi pescari, insa esti singurul care se foloseste de modalitatea plantatului, cu siguranta vei fi avantajat in toata aceasta situatie.
Nada este hrana naturala sau artificiala ce este utilizata pentru a ademeni pestii. Acest termen este folosit adesea in cadrul activitatii de pescuit. Un sinonim omolog ce ar corespunde si altor tipuri de procese ce implica prinderea altor animale ar fi „momeala„.
Daca privim exclusiv mijloacele de siguranta ale acestei activitati si facem putin abstractie de eficacitatea sa, nu putem sa nu luam in considerare faptul ca ea ne conserva integritatea. Atunci cand plantam manual trebuie sa ne asiguram ca avem in dotare o vesta de salvare si ca nu purtam obiecte de vestimentatie care sa aiba o greutate prea mare si sa devina un inconvenient in incercarea de a inota, lucru care nu se intampla in cazul pescuitului cu navomodele.
In cazul baltilor inguste, pescuitul cu navomodelul nu este foarte avantajat, deoarece locul de plasare nu va fi indepartat de mal si prada este oricum obisnuita sa manance din acel areal, deci pescarii din apropiere ce folosesc modalitatea clasica vor putea „concura” de la egal la egal. Diferenta este vizibila in situatia utilizarii barcii pe baltile cu deschideri foarte mari. In aceasta situatie, montura poate fi asezata spre mijlocul baltii, iar pestii vor fi atrasi in acea zona deoarece este mai libera si mai putin agitata, indepartandu-se astfel de mal si de restul pescarilor.
In concluzie, avantajele privind procesul de prindere a pestelui sunt evident in favoarea pescuitului plantat, insa depinde de fiecare pescar in parte ce maniera isi alege.