Investigarea misterului durerilor de cap tip cluster – I

Investigarea misterului durerilor de cap tip cluster - I

Una dintre provocarile continue cu care se confrunta stiinta medicala este misterul durerilor de cap tip cluster. Cum sa le diagnosticati, ce le cauzeaza si care su cele mai bune abordari pentru tratarea acestora sunt printre numeroasele intrebari cu care se confrunta specialistii in gestionarea durerii.

Termenul de durere de cap cluster provine din faptul ca aceste atacuri apar adesea in grupuri sau „clustere”. In timpul unui ciclu de grupare, dureri de cap scurte, dureroase, apar in mod repetat, de una pana la opt ori pe zi, iar un singur atac poate dura de la 15 minute pana la trei ore.

Dureri de cap episodice versus cronice

Durerile de cap in grup apar de obicei peste noapte, trezind oamenii din somn, iar cei mai multi dintre cei afectati sufera de ceea ce se numeste dureri de cap episodice. Cu acestea, durerile de cap apar timp de o saptamana pana la un an, urmate de o perioada de remisiune fara durere, care poate dura atata timp cat un an inainte de aparitia unei alte cefalee cluster.

In schimb, perioadele cronice de tip cluster pot continua mai mult de un an fara remisie sau remisii care dureaza mai putin de o luna.