Manifestari si tratamente – dureri de cap de tip cluster – II

Manifestari si tratamente - dureri de cap de tip cluster

Durere extrema si alte simptome

Durerea de cefalee cluster apare de obicei in jurul unui ochi si pe o parte a capului si se spune adesea ca este cea mai dureroasa dintre durerile de cap. A fost descris ca „ars”, „ca un poker fierbinte in ochi” sau ca „o durere de cap sinucigasa”.

Potrivit dr. Deborah E. Tepper de la Scoala de Medicina Geisel a Colegiului Dartmouth, „durerea in grupuri este descrisa ca avand o severitate de zece din zece si, de obicei, exista incapacitatea de a ramane nemiscat. Persoanele cu migrene au tendinta de a se intinde intr-o camera intunecata si linistita, in timp ce, spre deosebire de cele cu dureri de cap oamenii simt tendinta sa isi lege capul, chiar isi vor bate capul pentru a se distrage de durere.

Diagnostic si tratament

Cauza exacta este necunoscuta, desi unii specialisti suspecteaza o componenta genetica si, din pacate, pana in prezent nu exista nici un remediu. Complicand lucrurile, un diagnostic precis poate fi dificil. Pacientii cu cluster sunt adesea diagnosticati gresit cu o tulburare de migrena si poate dura ani de zile pentru a obtine un diagnostic adecvat de cluster.

In ceea ce priveste tratamentul, Dr. Tepper, de la Dartmouth, observa ca oxigenul cu debit mare administrat cu o masca de fata este o optiune sigura pentru a pune capat unui atac. Ea adauga ca un plan complet de tratament include o punte temporara pentru a oferi ameliorare initiala cu steroizi, luati fie pe cale orala, fie cu injectii, impreuna cu un medicament preventiv zilnic, cum ar fi verapamil.

Concluzia este ca cefaleea in cluster este o tulburare neobisnuita si severa si este esential ca bolnavii sa colaboreze cu medicul lor pentru a obtine un diagnostic precis si pentru a dezvolta un plan de tratament eficient.