La volan (10): cand vine iarna, vin si grijile … pentru soferi

De cateva zile suntem amenintati pe toate posturile ca in doua saptamani vine iarna … Nu stiu de ce (!?) dar am sentimentul ca autoritatile vor fi surprinse de realitatea rece a momentului in care primii fulgi de nea for atinge asfaltul soselelor patriei sau de acela in care primul inghet va transforma strazile oraselor in patinuar. O surpriza care se va traduce intr-o degringolada totala in trafic.

Deci, un motiv in plus de ingrijorare pentru soferi … Si pentru ca sunt si eu sofer, nu ma lasa indiferent problema iernii. Nici n-am apucat sa schimb inca gumele la masina, dar tot e bine ca mai am si sfarsitul asta de saptamana pentru operatiune. Asa ca prima grija este sa duc maine masina la „doctor” si sa-i opereze un transplant de cauciucuri. Dar grija este doar pe jumatate rezolvata, pentru ca am gumele de 3-4 ani si se cam impune o achizitie noua … Si acum vine intrebarea cheie: de unde bani? Poate de Craciun reusesc sa-i (-mi) fac cadou masinii o pereche de gume … si nu cred ca se supara daca aleg ceva de la Michelin 🙂

Ca tot vorbim de iarna, este important sa fii informat cand vine vorba de siguranta ta cand pleci pe traseu la volanul masinii:
+ De la 01 Noiembrie se impune sa ai masina incaltata cu gume de iarna (nu all season sau alte smechereli);
+ Totusi sanctiunile se aplica doar daca starea drumului este afectata de conditiile meteo; daca e cald si soare nu te-ntreaba nimeni de sanatate;
+ Daca ai cauciucuri vechi de 2-3 ani nu strica sa verifici marker-ul dintre crampoane care indica gradul de uzura … eu l-am cam atins dar nu cred ca reusesc sa schimb mai mult de 2 gume iarna asta;
+ Daca ai cauciucurile uzate diferentiat, incalti cu gumele mai bune rotile de tractiune;
+ Cauciucurile de iarna nu inseamna ca poti lua curbele cu 100km/h sau ca poti frana in 2m … doar reduc riscurile producerii unor derapaje si confera un control mai bun al masinii in conditile unor temperaturi reduse si ale unei suprafete de rulare inghetata;
+ Principala diferenta intre gumele de vara si cele de iarna la temperaturi sub zero grade: cele de vara ingheata bocna, se transforma intr-un plastic dur si nu mai ai nici un pic de aderenta, in timp ce cauciucurile de iarna-si pastreaza elasticitatea.

Asa ca este important sa ai un bagaj minim de informatii privind ceea ce inseamna rularea in conditii de iarna, atat pentru siguranta ta cat si pentru a celorlalti participanti la trafic, pe roti sau pe propriile picioare. siguranta rutiera ne priveste pe toti.

Si cum iarna presupune cele mai dificile conditii pentru sofat, nu ar fi rau sa ne revizuim si comportamentul in trafic. Mai multa prudenta, mai putini nervi, atentie sporita si adaptarea la conditiile foarte variate privind suprafata carosabilului. Ba e uscat, ba e umed sau inghetat, acoperit de zapada sau doar de polei … starea asfaltului se poate schimba de la o zi la alta sau chiar in aceeasi zi si la fel ar trebui sa se adapteze si stilul de sofat al fiecaruia dintre noi. Adaptarea este cuvantul de ordine pe timp de iarna.

Asa ca draga partener de trafic, te rog ca in primul rand sa mergeti cu masina la „doctor” pentru gume de iarna, si nu pentru ca asa cere legea ci pentru siguranta ta, a mea si a lor. Michelin are o campanie de promovare a utilizarii cauciucurilor de iarna si poate fi un bun punct de plecare pentru informare si satisfacerea nevoilor in aceasta directie.

In rest, ramane cum am stabilit: adaptare.