Lumea digitala afecteaza creierul – Partea a II-a

Lumea digitala afecteaza creierul - Partea a II-a

Memorie

Inainte de Internet, oamenii trebuiau sa stocheze fapte mental, dar acum putem depinde de Internet pentru continut faptic nelimitat. Acest fapt poate beneficia de creier, permitandu-i sa se concentreze asupra sarcinilor mai importante. Pe de alta parte, daca memoria creierului pe termen lung scade din cauza dependentei de Internet, abilitatea noastra de a gandi critic poate de asemenea sa se diminueze. Studiul a concluzionat ca este nevoie de multa cercetare suplimentara cu privire la efectele cognitive pe termen lung ale depinderii de internet pentru informatii.

Interactiune sociala

Studiul a descoperit ca creierul pare sa proceseze interactiunile online la fel cum face contactele din viata reala. Acest lucru poate fi bun pentru adultii in varsta care se lupta sa depaseasca sentimentele de izolare, dar persoanele mai tinere ale caror creiere se dezvolta inca par mai susceptibile la consecintele sociale negative ale interactiunilor online, cum ar fi presiunea de la egal, respingerea si intimidarea cibernetica.

Privind cu nerabdare, autorii au fost oarecum impartiti asupra a ceea ce se afla. Dr. John Torous de la Harvard Medical School a concluzionat: „Exista cu siguranta beneficii potentiale noi pentru unele aspecte ale sanatatii, dar trebuie sa le echilibram impotriva riscurilor potentiale.”

Spre deosebire de perspectivele masurate ale lui Torous, Dr. Jerome Sarris de la Western Sydney University, autorul principal al acestui studiu, a fost mai pesimist, scriind: „… #Instagramificarea societatii are capacitatea de a modifica atat structura, cat si functionarea creierului, in timp ce posibil sa ne modifice si tesatura sociala. ”

Timpul si multe alte cercetari suplimentare ne vor spune mult mai mult.