Peisaje surprinzatoare de pe teritoriul continentului Africa

cheile dades maroc

Printre varfurile inalte ale multilor Altas Inalt, o grupa din Muntii Atlas, radul Dades a reusit sa-si faca drum creeand Cheile raului Dades. Cheile sunt de o frumusete extraordinara, peretii ajungand si pana la 500 de metri inaltime. Stanca are o coloare schimbatoare, care depinde de pozitia soarelui, in functie de anotimp. Cheile se afla in parte de nord-vest a continentului African in zona Marocului.

Stancile unde acum se afla Cheile Raului Dades, erau acum 200 de milioane de ani un recif coraligen de pe fundul marii, miscarile scoartei terestre reusind sa-l ridice creeand peisajul de astazi. Intre lunile noiembrie si ianuarie, datorita ploilor abundente, radul Dades se transforma dintr-un mic paraias intr-un torrent inspumat care erodeaza roca formand cheile Dades. Din cauze acestor ploi, raul isi poate mari debitul, cu pana la 20 de ori mai mult, formand un element necesar pentru creearea cheilor.

Muntii Atals Inalt sunt un segment din lantul muntos Atlas. Acest segment se intinde pe o distanta de 740 de kilometri. In cel mai jos nivel al raului Dades, curge printre palmieri, migdali si trufe de trandafic. Smochinii care incep vara sa rodeasta urmeaza ca toamna oamenii locurilor sa culeaga fructele lasandu-le apoi sa se usuce pe acoperisurile caselor, urmand sa le vanda la piata.