Prezentarea detaliata a cosurilor de fum realizate din inox

Prezentarea detaliata a cosurilor de fum realizate din inox

Clasificare

cos de fum inoxDe departe, primul lucru pe care ar trebui sa il cunoasteti referitor la cosurile de fum din inox este reprezentat de faptul ca exista modele prevazute cu pereti simpli, dar si modele cu pereti dubli. Prima categorie poate fi izolata la exterior cu ajutorul portiunilor de vata minerala, urmand ca mai apoi cosurile sa fie imbracate cu tabla din otel zincat. O alternativa ceva mai scumpa ar fi aluminiul, avantajul acestuia fiind cel al greutatii reduse.

Din perspectiva cosurilor de fum cu pereti dubli vorbim despre un prim strat alcatuit din otel inoxidabil, el reprezentand suprafata care se gaseste in contact direct cu gazele arse la interior. Pelicula care desparte primul strat de cel de-al doilea este confectionata din vata minerala si are o grosime de ordinul milimetrilor, in intervalul [ 20 – 40]. Cel de-al doilea strat este si el realizat din otel inoxidabil, avand exact aceeasi grosime ca si primul. Mai precis, 0, 5 milimetri.

Alcatuire

Componentele acestor cosuri de fum sunt realizate integral din otel. Dintre acestea amintim elementele din baza cosului, tubulatura, structurile de trecere, colierele de fixare si de imbinare, invelitoarele care protejeaza ansamblul de infiltratiile din exterior, precum si terminalul antipluvial. La acestea se adauga si cele doua racorduri, unul pentru usa de vizitare si unul pentru canalul de fum.

Diametrul

O regula de baza in stabilirea diametrului presupune cunoasterea diametrului de iesire din centrala, caci primul nu poate fi mai mic decat ultimul. Insa, exceptand aceasta regula fundamentala, nu exista foarte multe standarde pentru stabilirea diametrului. Acest lucru inseamna ca fiecare proprietar trebuie sa angajeze o firma de specialisti, ei fiind insarcinati cu definirea unui proiect personalizat.

Daca nu dispuneti de suficiente resurse financiare pentru a lasa acest calcul in grija unui expert, atunci singura solutie care va ramane la indemana este cea a unei diagrame. Cu toate acestea, pentru a obtine un raspuns estimativ trebuie sa cunoasteti puterea si clasa centralei, precum si inaltimea pe care doriti sa o aiba respectivul cos de fum.

Montajul

Un cos de fum din inox se monteaza mult mai usor decat unul realizat din ceramica, tocmai pentru ca el este alcatuit din componente prefabricate. Daca ne vom ghida dupa studiile si testele efectuate in domeniu, vom ajunge la o concluzie mai mult decat productiva: un specialist poate monta intr-o singura zi aproximativ 15 metri liniari. Avand in vedere usurinta procesului de montaj, nu-i de mirare faptul ca oamenii amana aceasta procedura pana cand frigul le bate in geam, spre deosebire de cei care se straduiesc sa termine montajul cosurilor din ceramica din timp.

Avantaje

Spre deosebire de restul categoriilor, cosurile de fum din inox nu sunt la fel de voluminoase, ceea ce inseamna ca proprietarul are nevoie de o suprafata plana mult mai redusa pentru montajul cosului. Un alt avantaj important consta in libertatea care i se ofera proprietarului din punctul de vedere al montajului, cosul putand fi implementat atat in interiorul, cat si in exteriorul casei.