Top Piese 2013 – part 1

Am asteptat sa se incheie anul ca sa fiu sigur ca pun pe taraba toate materialele care merita. Topul de 30 de piese pentru perioada august – decembrie 2012, se desfasoara ma jos. Sunt mai multe ca de obicei, pentru ca a fost un an alert si ocupat. Ordinea este aleatoare, desi exista o compozitie care e piesa anului, dupa umila mea parerea, dar pe aia o lasam mai la urma, cireasa de pe tort:

O tanara speranta, cel putin in materie de mesterit beat-uri, din familia G.O.O.D. Music, Hit-Boy a cedat viermelui care roade cam in orice producator/beatmaker si si-a incercat norocul si cu scuipatul de rime. Rezultatul e “HITStory”. Nimic notabil sa iti sara zaharul din cafea si ciorba din lingura dar, per total, output-ul e onorabil si digerabil.

1)Hit-Boy – She Belongs To The City

2012 a fost anul lui. Nu aveai cum sa scapi, oriunde te invarteai. Unul dintre cei mai “featured” MC-ii, artistul, cunoscut inainte sub nefericitul nume de scena “Titty Boy”, s-a reinventat si si-a atarnat o placa de gold pe perete pentru pentru 500.000 de unitati vandute pentru albumul “Based on a T.R.U. story”. Nimic special nici la asta, dar piesa are parfum de “turnt up music”, zdranganeala din aia, cand simti nevoia sa te mai destinzi de la atata poezie grea si rime complicate.

2)2 Chainz/Kanye West – Birthday Song

Mix perfect de agresivitate de MC, inocenta, indoiala de sine si o scumpete de fata per total, Nitty Scott, MC si-a agatat “The Boombox Diaries Vol. 1″ de curea si a scos capul oficial pe piata sa arate ca nu e in trecere, are de gand sa mai stationeze prin zona. Pariul meu nr.1 ca the female rap are viitor.

3)Nitty Scott, MC/Kendrick Lamar – Flower Child

Alta femeie buna la poezie. Provine din armata Jamla, pastorita de 9th Wonder, care s-a ingrijit sa ii creeze background-ul ideal de sample-uri soul si tobe grele, si sa aranjeze decorul pentru ca Rapsody sa-si etaleze maiestria lirica de pe albumul de debut “The Idea Of Beautiful”. Pariul numarul 2 pentru female MC-ing.

4)Rapsody – The Drums

Tipul asta nu se incadreaza in zona traditionala de rap, dar mie unuia imi place cum o da. E melancolic, depresiv, plin de ironie amara si niste scene de imaginatie dureroasa, un fel de The Weeknd mai putin cunoscut. De pe “Unsung Hero” sare bucata asta in colabo cu jumatate din fratia Black Hippie, Ab-Soul si Kendrick Lamar.

5)Colin Munroe/Ab-Soul/Kendrick Lamar – Scars N Stars

Revelatia indie rap a anului. Duo-ul asta a aparut ca de nicaieri, (bine, au aparut din Seattle, dar intelegeti voi) si s-au cocotat pe locul 2 in BillBoard Charts la vanzari, dupa prima saptamani. In aceste vremuri gri pentru industrie, ca act indie sa vinzi aproape 90.000 de unitati in conditiile date, e record pur. Albumul “The Heist” include de la ode inchinate modei din SH-uri pana la comentarii pe marginea relatiilor si casatoriilor de acelasi sex. Duetul nu e perechea traditionala de rapper/producator, dar albumul a spart niste bariere si a remodelat formatul in care e perceput un artist de rap in 2012.

6)Mackelmore/Ryan Lewis – Neon Cathedral

Deasupra un strat de incisivitate de comando, dedesubt o copilarie traumatizanta, presarata cu abuzuri si o mama obsedata de religie, toatea astea descrise cu o acuratete si sinceritate dezarmante. Intre straturi, inca un strat intermediar de acrobatica pe silabe si flow-uri. Se impacheteaza si apare Angel Haze, pariul numarul 3 pentru female rapping. De pe “Reservation”(tipa are ceva sange indian prin arborele genealogic):

7)Angel Haze – Wicked Moon

Sub aspect comercial, Saigon nu prea straluceste. A avut si niste conflicte cu Atlantic Records care i-au uitat albumul de anul trecut prin beci, si pana la urma l-au matrasit si pe Sai afara din institutie. Omu` a luat-o pe cont propriu. A lansat bucata a doua din serie anul trecut in noiembrie, “Bread&Circuses”. I-a iesit o treaba buna, inchegata si solida, cu mult mai putina asistenta din partea lui Just Blaze de aceasta data.

8)Saigon – Intervention (Let It Go)

Marele mister din jurul The Weeknd s-a mai risipit anul trecut, cand canadianul cel depresiv si bantuit de ganduri negre, a semnat cu o casa de discuri majora, si-a adunat ce scosese inainte pe 3 mixtape-uri moca, a mai inzorzonat cu niste piese noi stransura si a dat-o la vanzare. “Trilogy” ii zice la albumul-monstru de 31 de track-uri. Cifrele au aratat multumitor iar melodia de mai jos e cel mai percutant hit cu care a iesit din adancuri.

9)The Weeknd – Wicked Games

Una dintre cele mai celebre barbi si posesorul acesteia au stat pe treaba si in 2012 si asa a aparut “Diamond In The Ruff”. Acelasi marait si fervoare de a rima, cu diferenta ca se observa o maturizare ca artist si ca om, de la a-si constientiza pozitia si locul in comunitatea rap, pana la incercarea, in acelasi timp, sa-si aplice niste expansiune. In afara de voce si energie, Freeway a dat dovada si de consistenta asa ca albumul respectiv are sclipiri in cea mai mare parte.

10)Freeway – Sweet Temptations