Top Piese 2013 – part 2

In 2007, “Below The Heavens” de la Blu si Exile lua pe neasteptate scena underground, o scutura bine si o facea sa recunoasca ca e un instant classic. Blu era considerat o noua stea in ascensiune pe firmament. Omul a luat-o pe un traseu heghes insa, s-a pierdut in alcool si droguri, a mai scos niste proiecte din cand in cand, bizare si lo-fi. In general parea ca nu o sa-si mai revina. I-au luat 5 ani pana sa se curete si sa-si ascuta din nou penita. “Give Me My Flowers While I Can Still Smell Them” e reeditarea formulei aplicata cu succes in 2007.

1)Blu/Exile – Growing Pains

RZA a avut un plan de 5 ani. Ultimul obiectiv era sa regizeze un film, preferabil despre kung-fu, ca doar Wu-Tang Clan, nu? L-a regizat, cu asistenta din partea lui Tarantino ca producator. “The Man With The Iron Fists” ii zice. Nu l-am vazut inca. Am ascultat insa OST-ul. E bomba. Nu ma credeti? Ia ascultati-o pe asta:

2)V.A. The Man With The Iron Fists OST : Pusha T/Raekwon/Joell Ortiz/Danny Brown – Tick Tock

Poate a treia oara nu mai intra la racoare. De T.I. zic si magnetul care l-a avut pentru parnaie in ultimii ani. Acum pare in sfarsit concentrat si atent sa nu dea cu oistea in gard din nou. Se vede asta si dupa cum ii suna cel mai recent album lansat, “Trouble Man”. A tinut sa reaminteasca publicul de ce era odata considerat “King Of The South”. Si la feat il avem pe Andre 3000, care in pauzele de filmat reclame la Gilette, mai da cate o fuga prin studio sa mai asterne versuri pe foaie, ca sa nu rugineasca. Ii ies beton de fiecare data, nu stiu cum naiba.

3)T.I./ Andre 3000 – Sorry

Game e o persoana ciudata si contradictorie. Dar sa lasam asta la o parte, am venit pentru muzica aici. “Jesus Piece” e al 5-lea si ultimul album din contractul pe care il avea cu Interscope. Jumatate e meeeeh, jumatate e bun spre foarte bun. Tot asa incalcit si incurcat, fix ca personalitatea lui Game:

4)Game/ Kendrick Lamar – See No Evil

A fost un risc, dar un risc calculat pentru Big Boi sa adopte directia luata pentru “Vicious Lies And Dangerous Rumors”, al treilea album solo. Ca membru al OutKast, e natural pentru el sa fie deschis catre experiment. Aici s-a inclinat inspre EDM, luandu-si la asistenta niste indie acts, Phantogram si Little Dragon. Suna altfel, dar balansul cu funk-ul, soul-ul si trap music-ul din radacinile lui Big Boi a ramas intact. Unul dintre cele mai reusite proiecte de anul asta, dupa umila mea parere.

5)Big Boi/Phantogram – CPU

Sotioara lui Swizz Beatz a revenit din pauza de trei ani. Intre timp a si nascut. S-a intors la munca si a scos “Girl On Fire”. A explicat ca la 30 de ani, cu copil la activ, se simte asa renascuta, si-a gasit o energie noua din aia de femeie in toata firea, sexy si stapana pe ea. O cred, avand in vedere cum suna melodia de mai jos, un slow burner de turnat bebelusi pe banda rulanta:

6)Alicia Keys/Maxwell – Fire We Make

Spartul de iarba numarul 1 al industriei, Wiz Khalifa a venit cu al doilea album oficial “Only Nigga In First Class”. Nimic special nici de data asta. Omul are trei teme mari si late: iarba, femei si hateri. Manelar desavarsit. Nu am auzit niciodata sa respecte un concept sau sa urmeze o anume tema pe o piesa. Dar nu pentru asta e cladit ca MC. Plus ca piesa de mai jos suna a cutiuta muzicala stricata care canta dintr-un pod de casa veche, bantuita si parasita. E trippy, mane, word to Juicy J.

7)Wiz Khalifa – Fall Asleep

Iubito, iti plac drogurile? Lui Miguel ii plac. He`ll do some drugs, and then he`ll do you. Da, inclusiv cu freza aia dubioasa mumificata de fixativ de hipster, plus palarie cocotata pe floaca. Dar nu conteaza aspectul omului, conteaza vocalizele. Si “The Kaleidoscope Dream” e album fin de R`n`B si neo-soul.

8)Miguel – Do You…

Slick tongue, scheme interne de rime, povesti intunecate de strada, timbru vocal monoton, mana la productie, retro, old-school, stuck in in his ways, nedoritor sa iasa din zona de confort, arhaic poate dar deocamdata e suficient. Roc Marciano si al sau album “Reloaded”

9)Roc Marciano – 76

Adica Ghostface Killah de la Wu-Tang Clan in asociere cu Sheek Louch de la D-Block. Adica o doza noua de naratiuni vii cu argou inventat din partea lui Ghostface plus componenta “de strada” din partea lui Sheek. Adica material ideal pentru nostalgici.

10)Wu-Block/ Masta Killa/GZA/Erykah Badu – Drivin` Round