Top piese 2013 – part 3

21)Travis Barker/Yelawolf – Director`s Cut

Era cumva natural, ca in cele din urma, tobosarul de la Blink 182, Travis Barker sa agreseze niste tobe si cu vocea lui Yelawolf. Amandoi punk, amandoi rebeli, amandoi plini de tatuaje. Travis bate in tobe de zici ca tobele ii datoreaza bani, cu viteza cu care da o libelula din aripi pe secunda. “Psycho White” se numeste EP-ul.

22)Sean Price – Straight Music

E veteran, e de mult prin zona, din zorii Boot Camp Click, trecand prin faza Heltah Skeltah si luandu-si cariera solo in brate in prezent. E fix tipul de MC care nu are cuvantul “compromis” in vocabular. E de asa natura construit incat sa-ti tranteasca peste ceafa cele mai grele versuri care pot iesi dintr-o minte de rapper, straight rappin`, no bullshittin`. Si daca nu-ti place, Sean Price won`t give a fuck. Plus he`ll make your mom suck his dick with barbeque sauce. De pe mult amanatul “Mic Tyson”

23)Meek Mill – Traumatized

Shout rap. Nu asa de inzestrat liric, dar compenseaza prin energie si pasiune. Meek Mill e un exemplar din pepiniera pastorita de Rick Ross (no KFC jokes here), Maybach Music Group. Trai greu, orfan de tata, viata de strada, puscarie, dealerit de droguri, multe mixtape-uri la activ. Intr-un final a cules roadele. De pe “Dreams & Nightmares”:

24)Skyzoo – Glass Ceilings

Skyzoo e definitie vie pentru termenul de slow buzz. Si-a calculat fiecare pas, a pus cap-compas si si-a potrivit toate miscarile atent in puzzle-ul carierei. De aia 2012 a fost momentul potrivit pentru a-si dezveli proiectul care semnifica intrarea in perioada de coacere artistica desavarsita, “A Dream Deffered”:

25)Lupe Fiasco – Strange Fruition

Fiasco din numele de scena s-a transpus cel mai aproape in realitate anul trecut, cand “Lasers” a venit odata cu Andreea Marin si cu surprize. Neplacute. Lupe a prins la ureche valul de indignare si perplexitate. Si cum sa se numeasca albumul urmator daca nu “Food&Liquor Pt. II”? Sa ne amintim din nou ca Lupe ala orientat spre comentarii politice si analize sociale e tot acolo? Dap, a ramas tot acolo.

26)G.O.O.D. Music (Kanye West/Pusha T) feat. Ghostface Killah – New God Flow

Pentru colaborarea asta de pe G.O.O.D. Music “Cruel Summer” cu Pusha T, Kanye a imprumutat un pic tobele si refrenul din piesa clasica “Mighty Healthy”, de pe “Supreme Clientele” de la Ghostface Killah. Dar nu s-a oprit aici. In al 11-lea ceas, s-a reusit si includerea unei bucati de la Ghostface. Ca si cum melodia nu era destul de tare cu trei seturi fioroase de versuri de la Pusha si Kanye care au dat in epilepsie lirica, guest verse-ul lui Ghostface a proiectat o noua dimensiune asupra melodiei, cu celebrul lui vultur de aur care tocmai a ouat un rubin and shit. Talent, stil, bunaciune de la un capat la altul.

27)Brother Ali – Fajr

Tavalugul de atentie imprastiata a trecut usor peste “Mourning in America And Dreaming in Color” al lui Brother Ali. Fratele albinos, barbos si musulman a tesut o compozitie solida si strabatuta de fiori politico-sociali, asa cum ne-a obisnuit artistul de la Rhymesayers de-a lungul anilor. Doar observatii, reflectii, fara sa-si ia ton moralizator de predica, constatari, spectrul mergand pana la problemele lui personale, bunaoara proaspatul divort prin care a trecut recent. For the record, “Fajr” e prima rugaciune spusa in zori, din setul total de cinci, de catre musulmani.

28)Slaughterhouse – Rescue Me

Asistenta pe refren de la vocea abisala marca Skylar Grey, beat electronic cu tobe grele in spate, onor Alex da Kid, 4 bucati de la fiecare MC in parte din grup, Royce da 5`9“, Joe Budden, Crooked I si Joell Ortiz concentrate intr-o mare rugaminte de a se gasi o cale de a scapa fiecare de sine insusi, vechile euri care au o tendinta sa-i traga in jos la fundul mlastinii. De pe “Welcome To: Our House”

29)DJ Khaled feat. Nas/Scarface/DJ Premier – Hip Hop

The Fat Guy Who Yells a.k.a. DJ Khaled e un mister. Nimeni nu stie exact ce functie si ce rol are. Sa zicem ca e un fel de A&R. Oricum, omul mai face cate o compilatie pe care aduna claie peste gramada tot felul de nume care i se par lui cu potential de lansa ceva hit-uri. Asa e si cu “Kiss The Ring”. Nimic special aici, pana la alaturarea acestui trio de exceptie: Nas, Scarface si DJ Premier. Chiar daca metafora hip-hop/femeie a fost uzata de atatea abordari, veteranii de fata reusesc cumva sa-i imprumute un suflu nou. Oh, and don`t worry guys, we still love H.E.R.

30)Kendrick Lamar – Sing About Me/ I`m Dyin` Of Thirst

Si incheiem in glorie cu piesa anului in viziunea mea. E visina de pe tort. Spoiler alert: include un vers creat din perspectiva unei prostituate. Alt spoiler alert: e un track compus din doua piese. “g.o.o.d. kid, m.A.A.d city” de la Kendrick Lamar e albumul anului. Just listen. Pentru o mai buna intelegere, ascultati-i tot albumul, plus ala de anul trecut “Section.80″.