Tot ceea ce v-ar putea interesa despre afazie

afazie

Ce reprezinta afazia?

In primul rand, aceia dintre dumnevoastra care doresc sa se familiarizeze cu diagnosticul medical al afaziei trebuie sa cunoasca definitia succinta a acesteia. Afazia reprezinta o tulburare polimorfa a vorbirii – o caracteristica definitorie pentru aceasta afectiune fiind reprezentata de faptul ca poate afecta diverse segmente ale limbajului. Din aceasta categorie de functii fac parte deopotriva exprimarea prin viu grai, intelegerea comunicarii orale sau a celei scrise, dar si abilitatea de a descifra corespunzator un text sau de a scrie.

Care sunt principalele cauze ce conduc la instalarea afaziei?

De cele mai multe ori, motivul care conduce la aparitia afaziei ia forma unui traumatism cerebral dobandit. Acesta afecteaza o regiune importanta a emisferei stangi, fiind focalizat in zona centrala a acesteia. Mai multe detalii conexe legate de aparitia afaziei pot fi identificate aici, insa in principal traumatismele mecanice sunt acelea care determina instalarea acestei afectiuni de limbaj. In literatura de profil  regasim si exemple de afazie care aduc in prim plan problemele nou nascutilor. Ele sunt recunoscute drept apartinand afaziei congenitale.

Cum se manifesta afazia?

Printre manifestarile afaziei se numara majoritatea tulburarilor de limbaj, reflectate atat in plan oral cat si din perspectiva scrisului. Mai mult decat atat, afazicul nu intampina probleme doar in momentul in care doreste sa comunice celorlalti gandurile sale, ci si in momentul in care trebuie sa inteleaga ceea ce i se comunica. Grupul de tulburari de comunicare ce insoteste afazia in diversele sale forme si stadii poate fi unul deosebit de volatil. Spre exemplu, afazicul poate fi capabil sa inteleaga cuvintele, expresiile si cerintele celor din jur, insa poate intampina dificultati in momentul in care trebuie sa isi transmita oral propriile ganduri.

Care sunt tipurile comune de afazie?

Senzoriala, receptiva sau Wernike – Sintagma senzoriala se raporteaza la faptul ca afectiunea pacientului este determinata de zona afectata de traumatismul cerebral. Asadar, aceasta forma de afazie se caracterizeaza prin imposibilitatea individului de a intelege ceea ce aude. Din perspectiva comunicarii, lucrurile stau destul de bine avand in vedere faptul ca vorbirea este suficient de fluenta. Bineinteles, afazia senzoriala este insotita de numeroase probleme legate de pronuntie.

Motorie sau Broca – Una dintre cele mai grave forme ale afaziei, tocmai pentru ca poate conduce la mutismul ireversibil. Inca de la inceput, afazia Broca este caracterizata de tulburari grave ale vorbirii, afazicul nereusind sa isi conserve abilitati de articulare a vorbirii. De asemenea, definitoriu pentru aceasta forma este si vocabularul restrans al pacientului.

Mixta – Afazia mixta reprezinta un „duo” al celor doua deja precizate, pacientul avand dificultati masive de a se exprima oral si scris. Acesta vorbeste destul de putin, insa comunicarea repetitiva ii poate aduce numeroase avantaje.

Globala – Aceasta este cea mai grava forma de afazie, mai ales ca sunt afectate in egala masura ambele ipostaze ale comunicarii: orala si scrisa. De retinut este faptul ca afazia globala este rezultatul gravelor accidente vasculare.