Traim atat de mult in trecut si in viitor

Traim atat de mult in trecut si in viitor

„Nu locuiti in trecut, nu visati la viitor, concentrati-va mintea asupra momentului prezent.” Buddha

„Cel mai bun mod de a surprinde momentele este sa acorde atentie. Asa cultivam mindfulness. Mindfulness inseamna a fi treaz. Inseamna sa stii ce faci. ” Jon Kabat-Zinn
Unul dintre cele mai obisnuite obiceiuri care fac viata mizerabila este sa nu fii acolo unde esti.

Ce vreau sa spun prin asta?

Ca trupul tau este chiar aici, chiar acum. Dar gandurile tale sunt in alta parte in timp si spatiu. Ele sunt in trecut, retraind o amintire veche, dureroasa. Sau inlocuirea unui argument – pe care tot vrei sa-l castigi – pentru a suta oara. Sau gandurile tale sunt intr-un viitor posibil. Ingrijorat si stresat despre ce se poate intampla la locul de munca sau in relatia ta. Sau incercand sa planifice fiecare scenariu posibil cu scopul de a avea control deplin asupra viitorul.

Si cu cat petreci mai mult timp in viitor sau in trecut, cu atat mai mult – din experienta mea – ai tendinta sa:

-Fii ineficient. Luarea deciziilor devine foarte dificila daca te framanti in permanenta sau devii paralizat de toate rezultatele posibile. Si acest lucru duce la perpetuarea motivatiei si la incapacitatea de a vedea lucrurile care se intampla in jur.
-Dor de viata asa cum se intampla. Daca nu sunteti pe deplin aici in acest moment, este foarte usor sa pierdeti si sa nu va bucurati pe deplin de o victorie sau pur si simplu de un moment frumos, distractiv sau mic in viata.
-Poate ca nu-ti poti petrece tot timpul in acest moment. Pentru ca exista lucruri pe care le poti invata din reexaminarea trecutului tau. Si sunt lucruri pe care uneori trebuie sa le planifici in viitorul tau.

Dar felul de mod obsesiv sau de dependenta de a petrece atat de mult timp intr-o saptamana obisnuita in trecut sau viitor poate fi inlocuit cu ceva mai inteligent, mai util si mai fericit.