Un pilot de Formula 1 are limita de statura si greutate?

formula 1

Regulamentul nu prevede reguli pentru constitutia fizica a pilotilor de Formula 1, dar stabileste ca, inainte de concurs, pilotul de F1 si masina sa aiba mai putin de 600 kg. Aceasta regula ajuta ca masina in timpul cursei sa nu “decoleze” datorita faptului ca e prea usoara. Printre pilotii care au participat la concurs in anul 2008, cel mai usor ca greutate a fost englezul Anthony Davidson (55 kg), iar cel mai greu brazilianul Rubens Barrichello (79 de kg), singurul “supraponderal” cu 172 cm inaltime.

Jose Froilan Gonzales

Comparativ cu zilele noastre, pilotii de F1 din anii ‘50 nu dadeau atentie constitutiei fizice, dupa cum demostreaza evidentele burti ce le aveau: pentru formele sale rotunde Alberto Ascari era supranumit “grasul”, iar cele peste 100 de kg ale lui José Froilan Gonzalez i-a adus numele de Cabèzon (căposul) si Taurul din Pampas.

Cea mai complexa problema e cea a inaltimii, deoarece obliga inginerii sa construiasca un habitaclu particular: cel mai inalt din toate timpurile a fost englezul Justin Wilson (192 de cm), care in anul 2003 a dezbatut 11 Gp cu Minardi si 5 cu Jaguar. Pentru a-l face sa intre in ingustul habitaclu inginerii au fost nevoiti sa coboare scaunul si sa dea in fata pedalele.