Cat de mult se aseamana plantele carnivore si tantarii?

plante carnivore

Plantele carnivore au mai multe tipuri de capcane, insecte, soareci mici, soparle sau broaste sunt atrase de culori si mirosuri atragatoare. Plantele carnivore mai mari, de genul Nepenthes, folosesc ca si capcana o frunza inconjurata in jurul ei (aruncatoare), in forma de “pahar”, plina cu un lichid (poate contine si 2 litri) care digera tot ce intra acolo.

Capcanele lipicioase ale Droserei si Pinguicula vulgaris sunt, de fapt, frunze lipicioase . Insecta care se aseaza pe acestea ramane lipita acolo. In timp ce frunza se inchide, victima e dizolvata si digerata.

Dionea muscipula are frunze cu peri sensibili in interior. Acestia, daca sunt stimulati, de exemplu de o musca, cu un semnal electric se produc diverse schimbari de lichide in interiorul frunzei: celulele de partea interna pierd apa, iar cele de partea externa se umfla. Partea interna se retrage, partea externa se dilata, iar frunza se inchide.

Dar tantarul, el cat sange poate suge?

Dupa circa 10 zile se redeschide, aruncand afara partile nedigerate.

Tantarul (Culex pipiens) poate suge de la 3 la 4 miligrame de sange pe zi, cantitate echivalenta cu o data si jumatate greutatea lui. Daca nu e deranjat, tantarul poate suge aceasta cantitate dintr-o singura impunsatura. Numai femela suge sange, aceasta fiind dotata cu un aparat de impuns si de supt. Masculul, in schimb, se hraneste numai cu lichide vegetale, cum ar fi nectarul florilor. In realitate si femela se hraneste cu substante vegetale, dar dupa acuplaj, trebuie sa consume hrana pe baza de sange pentru a asigura substantele nutritive  necesare pentru a cresterea oualor, inainte de a le depune. Pentru a facilita suptul sangelui, femela de tantar introduce in piele o substanta anticoagulanta care provoaca iritatie si umflaturi ale pielii.

Tantarul e atras de caldura si de mirosurile corpului si isi poate localiza victima si de la 30 de metri distanta, multumita receptorilor situati in antenele tantarului care capteaza anhidrida carbonica din aer emisa cu respiratia. Nu se cunosc mecanismele exacte care determina tantarii sa aleaga anumite persoane, iar pe altele sa le ignore.

Dupa un studiu efectuat la Universitatea Ratisbona din Germania, atractia tantarilor de catre anumite persoane ar determina-o acidul lactic prezent in transpiratie.