Strigoi de prasila

” Valeriu Soloc, un inginer frigotehnist în varsta de 59 de ani, a riscat totul pentru a-si indeplini visul din copilarie: sa fie patron. Iar drumul pe care a apucat-o acest intreprinzator nu era batatorit de nimeni. Undeva la marginea municipiului Targoviste, domnul Soloc a creat cinci noi locuri de munca, dar si un scandal imens. Pe scurt, dumnealui are o ferma unde creste strigoi. Multi spun ca e o sarlatanie, unii, ca e un blestem, iar altii il acuza de vrajitorie. Exista si oameni care cred in acest proiect. In mare parte, ei sunt angajati la ferma lui Valeriu Soloc.

„Din punctul nostru de vedere, tot ce se intampla la noi în intreprindere este o minune, tine de Dumnezeu si atat. Restul e treaba noastra, cum stim noi sa tragem foloase de la ce ne da El“, crede Marian Voinescu, medicul veterinar. „Societatea noastra are o experienta de peste un an în cresterea strigoilor și va marturisesc sincer ca n-am avut nici o problema cu ei. Vorba aia: cum îi cresti, asa ii ai.“

Povestea a inceput în 2011, cand Valeriu Soloc a observat ca are pamantul lucrat fara sa-l munceasca deloc. „Aveam doua hectare de la ai mei si m-am retras langa ele, ca m-a dat afara de la servici. Cand am vazut eu asa, am zis ca nu se poate, mai ales ca mie nici nu-mi place munca. Si m-am pus pe stat la televizor in curte. Mi-am luat antena parabolica, le-am tras teapa, da-i in gura ma-sii, mai aveam niste vin, am investit in niste apa mineralaa, sa fac sprit etc. Si uite-asa se facuse deja luna iunie. De la un timp, tot auzeam eu niste zgomote, unde aveam eu pus niste porumb. Am vazut ca se misca niste cozi de lemn prin lan, dar am crezut ca e de la vin. A doua zi, la fel. Si tot asa, pana m-am hotarat sa stau la panda. Dupa vreo zece minute de panda, hop, mi-am dat seama ce era. Era doi strigoi care-mi prasea porumbu’. Si uite-asa mi-a venit ideea sa-i prind si sa-i ascund in beci, ca sa stea linistiti.“ Nu mica i-a fost mirarea domnului Soloc cand a vazut ca locul in care a inchis strigoii devenise curat luna. „Practic, ei nu avea stare. Muncea tot timpul, curata, ranea, ( scoteau balegarul din grajd -n. red. ) harnici din cale-afara. Atunci, mi-a venit o a doua idee: i-am pus sa se inmulteasca, ca norocu’ meu a fost ca era si diferiti sexual. Ei avand perioada de gestatie mai mica, nu stiu precis cata, aici sa va explice domnu’ veterinar, am ajuns la numaru’ de 26 de strigoi. Fiind multi, am zis ca sa aiba niste cotete ale lor, unde sa stea numai ei. Si i-am pus sa-si faca cotete.“

La aceasta ora, ferma de strigoi de langa Targoviste are un efectiv de 57 de strigoi, impartiti pe categorii: strigoi de carne, strigoi de lapte si strigoi de bataie. Desi nu-i vad, cei cinci angajati se declara incantati sa lucreze cu ei. „Ei face toata treaba, noi decat ii pandim sa nu se ia la harta. E curati, nu face murdarie. Munca cu strigoiul nu e usoara, dar iti ofera niste satisfactii profesionale de neuitat“, este de parere Ionut Neagu, seful paznicilor de zi. La final, intrebat fiind care este rostul fermei si in ce fel se obtine profitul, patronul Valeriu Soloc a incercat sa ne lamureasca: „Ei nu face profit in sine, ca nu ti-i cumpara nimeni. Ii trimitem la furat, da-i naibii de panarame!“

Revista Kamikaze, rubrica de minuni