Tehnologia din spatele ochelarilor de soare

ochelari de soare

Popularitatea ochelarilor de soare nu sufera nici o indoiala. Intr-o zi de vara, cel putin jumatate dintre persoanele observate intr-o zona aglomerata vor purta un model sau altul de ochelari de soare. Cu o astfel de cerere si ofertele sunt pe masura, de la ochelarii cu preturi exorbitante ce poarta marca Guci, Prada sau Hugo, la oferte ochelari Polaroid, bine cunoscuta firma ce produce lentine polarizate, industria producatoare de ochelari de soare ofera variante pentru toate gusturile, exigentele si bugeturile. Pentru o pereche de ochelari de soare, cea mai importanta nu este forma, aceasta poate fi usor copiata, cum este cazul ofertelor de ochelari “de firma” la pret “incredibil” ce se gasesc in targuri si piete. Importante la o pereche de ochelari de calitate sunt lentilele si felul in care acestea au fost tratate.

Lentila unei perechi de ochelari de soare de calitate, cum ar fi cele de la Polaroid sau Haga Eyewear, ce se gasesc in magazinele cu pretentii sau pe site-uri precumwww.ochelarioriginali.ro, este imbracata intr-un numar impresionant de straturi menite sa protejeze ochiul cat se poate de eficient. In mod normal, o pereche de ochelari de acest gen are urmatoarele straturi:

-stratul anti reflectorizant – scopul acestui strat este de a reduce reflexia pe lentile. Ca si stratul anti zgarieturi, acesta este facut dintr-un strat extrem de subtire si rezistent, de material cu un indice de refractie, ce asigura ca lumina reflectata in interior sa aiba aceeasi intensitate cu cea din exterior, astfel cele doua anulandu-se reciproc.

-lentila – culoarea lentilei contribuie la efectul obtinut, astfel lentilele gri sunt perfecte pentru a reduce luminozitatea in general, cele galbene reduc total spectrul albastru de lumina, de aceea sunt folosite in general la ochelarii de ski, iar lentilele verzi ofera cel mai puternic contrast, fiind printre cele mai populare.

-stratul polarizat – polarizarea poate fi fie naturala, fie artificiala. Un exemplu de polarizare naturala este reflexia de pe suprafata unui lac si de asemenea motivul pentru care chiar si cand apa este foarte linistita, nu se poate vedea in adancimea acesteia. Un strat polarizat functioneaza nepermitand sa treaca decat luminii care nu are aceeasi orientare cu stratul. Marea majoritate a sclipirilor bruste, ce orbesc soferii spre exemplu, vin de pe suprafate orizontale, astfel ca aceste straturi sunt polarizate pentru a permite trecerea luminii polarizate vertical si a opri lumina polarizata orizontal, aici regasindu-se mai multe modele de ochelari astfel polarizate.

-stratul rezistent la zgarieturi – spre deosebire de sticla, plasticul nu este in mod normal rezistent la zgarieturi. Pentru a compensa aceasta problema, fabricantii de ochelari de soare adauga un material extrem de subtire, de obicei DLC (diamond-like carbon) sau diamante policristaline, printr-un process de ionizare. Acest strat este extrem de durabil si rezistent.