Lumea e inconjurata de mesaje cu „Salvati planeta”, „Viitorul verde”, „ECOnomiseste apa” si multe si multe astfel de mesaje care, iata, si-au pus amprenta si asupra caselor. Acum, cand se realizeaza un proiect de casa este necesar sa se evidentieze cateva aspecte eco ale viitoarei locuinte. Cos de fum cu filtrarea fumului, inchiderea automata a robinetului cand iei mana de sub el, inchiderea curentului electric daca senzorul de miscare nu simte nici o musca zburand. Iar mai nou nu se mai realizeaza acoperisuri din tabla sau tigla, ci se apeleaza, ati ghicit, la un acoperis eco.
Acoperisul verde este de fapt o suprafata de pamant pe care s-a insamantat gazon, flori si chiar mici arbusti. Dar ca sa fim corecti pana la capat, un acoperis verde nu este foarte usor de construit. Ba chiar trebuie urmati cativa pasi pentru a asigura rezistenta acestui tip de acoperis. Primul „strat” al acoperisului verde este stratul de suport al viitoarei vegetatii, urmeaza apoi formarea unei bariere de vapori pentru mentinerea hranei pentru plante in solul acoperisului, umatorul strat ce se aplica este pentru termoizolare si hidroizolare, ca in final sa se aplice un strat de protectie al casei si noului si nonconformistului acoperis. Bineinteles, dupa realizarea propriu-zisa a acoperisului se va adauga si un strat de vegetatie.
In practica sunt cunoscute doua tipuri de acoperisuri ecologice, si anume, acoperis extensiv si acoperis intesiv. Acoperisul extensiv este cel care detine un strat subtire de vegetatie care face fata atat in sezonul cald, dar, mai ales, va fi verde chiar si pe timpul iernii. Acest tip de acoperis are avantajul ca este usor de intretinut si de curatat, pentru ca nu se usuca niciodata. Acoperisul intensiv este un acoperis mai special si mai greu de intretinut datorita faptului ca vegetatia plantata este de dimensiuni mai mari si trebuie o atentie speciala si constata.
Care sunt avantajele acestui tip de acoperis?
Multa lume probabil se intreaba daca are vreun avantaj acest acoperis verde in afara faptului ca ajuta la impiedicarea efectelor poluarii asupra naturii. Si totusi, uimitor lucru, avantajele acestui tip de acoperis fac ca multi sa renunte la clasicele acoperisuri din tabla sau tigla, si sa-si monteze un astfel de acoperis. Desi poate e greu de crezut, un acoperis verde reduce factura pentru incalzire cu pana la 25% daca este foarte bine realizat. Anume, iarna tine de cald casei. Un acoperis ecologic este un acoperis de rezistenta, nu vei avea probleme cu el pentru cateva zeci de ani. Bineinteles, daca ingrijirea este corespunzatoare.
In ceea ce priveste ajutorul acordat mediului, un asemenea tip de acoperis va reduce atat din poluarea aerului, cat si poluarea fonica din casa, fiind un bun izolant fonic, dar este si un izolant termic foarte bun, cum deja am notat cu cateva randuri mai inainte. In plus, un astfel de acoperis are ca efect diminuarea efectului de sera, dar si de reducere a riscului de inundatii, deoarece vegetatia atrage o mare cantitate din apa de la ploaie.
Iar daca nu e de ajuns, un acoperis verde arata pur si simplu exceptional pe orice tip de casa