Alegerea corecta a scaunului auto pentru copii

scaunul-auto

Primii ani din viata unui copil sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea sa corecta. De aceea asigurarea tuturor conditiilor este prioritatea principala pentru un parinte. Una din prioritatile cele mai importante este asigurarea cresterii copilului intr-un mediu cat mai sigur, un mediu in care copilul sa fie ferit de accidente. Insa foarte multi parinti nu acorda destula atentie unu aspect extrem de important din viata copilului, si anume siguranta in plimbarile cu masina.

Masina este unul din cele mai riscante locuri pentru un copil deoarece aceasta nu prezinta nici un sistem de siguranta pentru el. Copilul este prea mic pentru a atinge cu picioarele podeaua si nu este prea mic pentru a se tine de portiera, deci nu are nici un punct de sprijin atunci cand sta pebancheta din spate. Si desi masina prezinta centura de siguranta aceasta nu trebuie folosita niciodata la un copil mic deoarece ea nu este conceputa pentru corpul firav al unui copil. Faptul ca partea inferioara a centurii vine peste abdomenul copilului reprezinta un risc enorm pentru organele sale atunci cand masina franeaza brusc.

Pentru a elimina neajunsurile unei masini este importanta achizitionarea unui scaun auto pentru copii. Scaunul auto asigura copilului in primul rand un lox fix in care sa stea. Scaunul auto este prins strans de bancheta, iar copilul este legat de scaun cu o centura in 5 puncte, special creata pentru a nu supune copilul unor forte prea mari la franare. AStfel copilul are un loc fix incare sa stea, eliminand astfel riscul ca acesta sa cada.

La alegera unu scaun auto pentru copii trebuie avut extrem de multa atentie la doua lucruri:

In primul rand trebuie verificata compatibilitatea dintre scaunul auto si masina. Scaunele auto nu sunt universale, existand modele de scaune auto copii care nu se potrivesc cu toate masinile.

In al doilea rand trebuie sa avem grija ca scaunulauto sa fie cel corect pentru copil. Toate scaunele auto sunt impartite in categorii de greutate, iar greuttea copilului trebuie sa se ingadreze obligatoriu in categoria de greutate a scaunului.

Un alt lucru de luat in considerare este faptul ca nu trebuie cumparat un scaun extraordianr de scump pentru ca acesta sa fie bun. Toate scaunele auto trebuie sa treaca aceleasi teste de siguranta standard pentru a putea fi vandute, deci chiar si cel mai ieftin scaun este considerat sigur de catre experti. Diferentele in siguranta dintre scaunele auto pentru copii sunt mici, chiar daca diferenta de pret este mare, in schimb diferenta intre a folosi un scaun auto pentru copii si a nu folosi este uriasa, aceasta diferenta poate insemna supravietuirea copilului in cazul unui accident.

In concluzie inainte sa achizitionati un scaun auto pentru copii documentati-va daca este compatibil cu masina, asigurativa ca face parte din categoria corecta pentru copil si asigurati-va ca isi merita pretul in cazul in care este un model mai scump