Arhitectura moderna, un trend tot mai vizibil…

arhitectura-moderna

Arhitectura moderna este cunoscuta ca fiind stilul aplicat constructiilor dupa anul 1950. Arhitectura modernista are ca principale caracteristici simplificarea formelor si a ornamentelor, exprimand o diversitate de idei si concepte stilistice.

Arhitectura moderna cuprinde urmatoarele stiluri:

-Blobitectura
-Expresionismul
-Futurismul
-Deconstructivismul
-Post Modernismul

Fiecare din aceste stiluri e caracterizat prin inovatie extrema si simplitate, facand din cladirile construite conform acestor stiluri nu doar o constructie, ci o arta.

Multi considera ca arhitectura moderna a luat nastere datorita revolutiei sociale si politice a timpului, in timp ce altii o vad o urmare a evolutiei tehnologice si a ingineriei. Disponibilitatea unor noi materiale(otel, sticla, beton) au condus catre revolutia industriala si la noi tehnici de construire a unei cladiri sau a unei case.

Desi in prima parte a acestui articol ne-am referit in special la tipurile arhitecturii moderne care se aplica la constructiile de mari dimensiuni, aceste stiluri se aplica foarte bine si la construirea unei locuinte personale, arhitectii fiind din ce in ce mai solicitati sa dezvolte proiecte de arhitectura pentru case. Arhitectii experimentati reusesc sa construiasca case in zone inimaginabile de locuit si chiar reusesc sa le ofere un design adaptat mediului inconjurator. Evolutia tehnologiei si priceperea arhitectilor ne permit in ziua de azi sa avem posibilitatea nelimitata de a construi case cu design personalizat.

Desi stilul arhitectural modern este apreciat in intreaga lume, sunt totusi persoane care gasesc arhitectura moderna lipsita de sens si inumana, chiar urata. Ca in orice domeniu, parerile sunt impartite, unii prefera proiecte de arhitectura clasica, altii prefera stilul futurist unde elementele uzuale prind o aura de lux. Acele elemente care dau unei cladiri suprematie si le dau o aura de lux sunt sticla – pentru fatade, otelul – pentru structura exterioara si betonul – pentru podele si suporturi interioare, iar decoratiunile interioare difera in functie de gustul fiecaruia.

Arhitectura moderna a provocat si a pus la incercare conceptele de baza ale aritecturii traditionale asupra cum poate arata o structura si cum poate fi creata dispunand de rezistenta maxima. Multe proiecte puse pe hartie nici nu se credeau a fi posibile, insa cu ajutorul computerului si datorita evolutiei tehnologiei, orice proiect de arhitectura poate fi acum vazut in stadiul final pe computer. Tot cu ajutorul computerului se poate testa centrul de greutate si rezistenta unei cladiri, fara ca macar sa se fi turnat 1 gram de ciment pentru viitoarea cladire.

In ziua de azi, pe langa detaliile ingineresti, arhitectura este vazuta ca o arta si din ce in ce mai multe persoane doresc sa aiba o locuinta unica, realizata de un arhitect profesionist.