Astrologul Maria Toma infirma teoria conform careia ar exista 14 zodii

Reporter: O avem astazi alaturi pe dna astrolog Maria Toma. In primul rand va multumim pentru prezenta. In ultimul timp au aparut o serie de astrologi ce sustin faptul ca, de fapt, exista 14 si nu 12 zodii asa cum se credea. Cum comentati aceasta afirmatie?

M.T : Buna ziua si, pentru inceput, doresc sa va multumesc pentru invitatie. Da, aceasta afirmatie apartine de fapt domnului Neil de Grasse Tyson, este vorba de un astrofizician american si nu de un astrolog. D-lui sustine ca previziunile legate de horoscop  si de semnul solar al unei persoane sunt eronate, din prisma faptului ca soarele trece in realitate prin 14 si nu 12 constelatii, prima dintre acestea fiind Ophiuchus, imediat dupa scorpion. Tot d-lui sustine ca marea majoritate a scorpionilor sunt Ophiuscueni. Cea de-a 14 constelatie se presupune a fi Cetus, ce se interpune zodiei pesti.

Reporter: Cu siguranta acestea nu sunt genul de informatii pe care le citim pe diferite site-uri in mod obisnuit.

M.T: Nu, iar motivul este simplu, desi, din punct de vedere atronomic, aceste observatii sunt corecte, masuratorile astrologice se bazeaza pe longitudini celeste, iar Soarele, pentru ca aici este vorba de semnele solare si nu de ascendent sau de semnele lunare, intra de fapt in acelasi moment si ramane pentru aceiasi durata in longitudiniile constelatiilor Scorpionuli si Opiuchus. S-ar putea vorbi despre un semn al Scorpionului/Opiuchusului dar cu siguranta nu despre un nou semn, cat despre Citus, o simpla privire pe o harta a cerului dezvaluie clar faptul ca acest al 14-lea semn se afla in afara elipsei, iar Soarele nu tranziteaza Cetus ci il ocoleste la o distanta, este adevarat, neglijabila.

Reporter: Deci zodiacul ramane in forma actuala, nu este cazul sa ne facem griji ca am fi de fapt Ophiucheni ori Cetieni?

M.T: Sub nici o forma, previziuniile pentru fiecare zodie in parte s-au demonstrat de nenumarate ori ca sunt cat se poate de reale, iar afirmatiile d-nuli profesor Tyson nu fac decat sa aduca elemente complicate pe care nici d-lui nu pare sa le inteleaga perfect. Zodiacul format din 12 semne isi are radacinile in Mesopotamia si Egiptul antic si s-a pastrat neschimbat pana in zilele noastre. Din acest motiv, cred ca putem spune, fara sa gresim, ca lumea poate sa continue sa isi verifice previziunile de horoscop zilnic la televizor sau pe siteuri precum cel de aici, avand siguranta ca previziunile sunt cele corecte pentru semnul sub care au stiut dintotdeauna ca sa afla.

Reporter: Multumim d-nei astrolog Maria Toma pentru prezenta si pentru demolarea acestei afirmatii pe cat de interesante, pe atat, se pare, de eronata.

M.T: Si eu va multumesc pentru invitatia dvs. La revedere!