Cum ne alegem firma de transport marfa?

firma de transport marfa

Daca esti la inceput si ti-ai deschis o firma in care ai nevoie de transportat marfa produsa ori pe care o intermediezi, cel mai convenabil este sa apelezi la o firma care se ocupa cu acest lucru. Probabil e mult mai avantajos sa ai propria flota de care sa te folosesti la nevoie insa aceasta costa foarte scump.

E nevoie de foarte multi bani pentru a cumpara cateva tiruri sau eventual cateva camioane, in functie de tipul si marimea afacerii. Sa nu uitam ca trebuie sa angajezi si personal suplimentar care sa se ingrijeasca de ea si sa conduca autovehiculele.

Un investitor prudent apeleaza intodeauna la o firma de transport marfa, atat pe plan intern cat si pe plan extern. Nu se gandeste doar la faptul ca propria flota necesita o anumite suma de bani. Poate chiar are suma necesara pentru a o cumpara insa la inceput trebuie sa se inceapa cu un nivel de productie scazut  sau moderat. Abia apoi, daca exista cerere, se poate creste si nivelul productiei.

Cand avem o productie scazuta si numarul transporturilor este scazut astfel incat poate ca nu e rentabil sa cumperi un tir si sa angajezi un sofer full time. Evident, este mult mai convenabil sa contractezi o firma de transport pe care sa o plateste in functie de numarul transporturilor facute.

Ulterior, cand afacerea se dezvolta, te poti cand si la propriile masini, care in cazul unui volum mare de marfa transportata pot fi mai avantajoase.

Atunci cand vrei sa transporti marfa in afara tarii si esti la inceput, s-ar putea sa nu ai know how-ul necesar. Un transport de marfa peste hotare poate insemna o birocratie sporita. Firmele de transport profesioniste stiu la ce sa se astepte si sunt sanse mici sa mai aveti surprize.

Ca atare, atunci cand alegeti o firma de transport a marfii trebuie sa va uitati la vechimea acesteia dar si la marimea flotei. O firma cu vechime si multe masini a invatat de-a lungul timpului tot ce e necesar, legat de activitatea sa. Isi permite si a avut timp sa isi aleaga soferi profesionisti.

Un alt aspect pe care nu ar trebui sa il ignoram este asigurarea marfii. Trebuie sa primiti intodeauna o garantie, chiar daca multe dintre ele sunt prevazute in lege. De asemenea, nu uitati ca si in situatie in care primiti o astfel de garantie nu veti putea fi despagubiti daca firma este insolvabila.

Trebuie sa urmariti activitatea firmei o scurta perioada de timp pentru a vedea cat de rapid este livrata marfa. In contract puteti stipula chiar o clauza de incetarea a acestuia daca firma are mai multe intarzieri repetate in livrarea marfii.

E corect sa plecam de la premisa ca cele mai multe firme de transport sunt oneste si nu intentioneaza sa isi pacaleasca clientii. Independent de vointa lor pot aparea situatii in care isi pot dezamagii pe cei cu care fac afaceri.

Cel mai des se intampla asta din cauza vechimii flotei. Cand TIR-urile se farama la mijlocul drumului pot aparea probleme, mai ales in cazul marfurilor perisabile. Trebuie sa va ganditi si la acest aspect.