Care este rolul pe care il indeplineste premergatorul in dezvoltarea bebelusului?

premergator

La ora actuala premergatoarele pentru copii sunt niste accesorii extrem  de controversate, existand foarte multe persone care considera ca premergatorul reprezinta un real pericol pentru copil. Acest lucru se datoraza in primul rand folosirii gresite de premergatoare copii.

Multi medici sustin ca premergatorul pentru copii intarzie dezvoltarea mersului copilului si ca, mai mult au intalnit multe cazuri in care copii care au stat in premergator au avut probleme cu spatele. Insa nimeni nu intreaba cat timp au stat copii in premergator de au avut probleme cu spatele sau la ce varsta au inceput sa il foloseasca.

Foarte multe probleme pe care le au copiii din cauza premergatorului nu au legatura cu premergatorul propriuzis ci mai degraba cu modul in care acesta este folosit. Intradevar folosit in mod incorect premergatorul poate avea efecte negative asupra copilului iar daca este folosit prea mult timp copilul nu va avea nevoie sa invete sa mearga deoarece premergatorul va face toata treaba pentru el. De aceea este extrem de important ca premergatorul, daca este folosit, sa fie folosit intr-un mod adecvat. In primul rand  premergatorul nu trebuie folosit de la o varsta mica, ci doar atunci cand copilul este capabil sa stea singur drept. Tot  odata premregatorul nu trebuie folosit un timp indelungat, ci doar cate 15 -20 min.  in rest copilul trebuie incurajat sa incerce sa mearga singur, premergatorul fiind doar un accesoriu cu ajutorul caruia copilul se poate familiariza cu miscarile implicate mersului.

Un alt motiv pentru care foarte multa lume este impotriva premergatorului este faptul ca conform statisticilor copii in premergatoare se accidenteaza si se lovesc des. Cele mai multe accidente care impica premergatorul au loc pe scari. Deci practic studiile arata ca premergatoarele sunt periculoase pentru copii deoarece acestia cad des cu ele pe scari. Acuma eu stau si ma intreb : oare parintele ce facea cand copilul care statea in premergator s-a apropiat de scari? In manualul de utilizare a oricarui premergator este specificat clar ca micutul nu trebuie lasat niciodata nesupravegheat. Deci iar vorbim de utilizarea incorecta a premergatorului si nu o consecinta a folosirii acestuia.

Toata teama de premergatoare vine in special din vest, acolo unde parintii doresc un accesoriu in care sa isi lase copilul si ei sa isi vada de treaba. Ei bine premergatorul nu este acest accesoriu. Premergatorul este doar un mod de a-ti lasa copilul sa se plimbe prin casa atunci cand inca nu poate sa mearga, sub supravegerea unui adult.