De ce e bine să vă cumpăraţi iarna aparatul de aer condiţionat

De ce e bine să vă cumpăraţi iarna aparatul de aer condiţionat

O vorbă din bătrâni ne spune să ne facem vara sanie şi iarna car. Regula e la fel de valabilă şi atunci când vreţi să vă cumpăraţi un aparat de aer condiţionat. Iarna nu cumpără multă lume astfel de aparate, fiind motivul pentru care acum cel mai avantajos magazin de profil, Climatico.ro, încearcă să-şi atragă clienţii prin promoţii foarte tentante. Să nu credeţi că veţi vedea aceleaşi preţuri de acum şi în mijlocul verii. Atunci firmele care distribuie aparate de aer condiţionat nu fac faţă comenzilor, şi nici echipele care se ocupă cu montarea aerului condiționat nu vă bat la uşă după două zile de la cumpărarea lui, ci veţi aştepta chiar şi câte două săptămâni până să-l vedeţi funcţionând. În plus, în această perioadă, magazinele încearcă să scape de pe stoc de modelele deja existente pentru a face loc la primăvară unor alte modele care, ca orice model nou lansat, e mai scump la început şi devine mai ieftin pe când trece sezonul de vârf în vânzarea lor. De aceea, dacă sunteţi cumpărători isteţi şi vă doriţi un aparat de aer condiţionat, acum e cea mai bună perioadă în care puteţi să vi-l achiziţionaţi.

Când decideţi să vă achiziționaţi un astfel de aparat trebuie să ţineţi cont de capacitatea sa de răcire şi încălzire, măsurată în BTU (British Termal Units), la o încăpere de 50 mp fiind nevoie de o putere de 12000 BTU, în timp ce la una de 30 mp fiind suficientă o putere de 9000 BTU.

Am tot citit despre avantajele şi dezavantajele aparatelor de aer condiţionat, le-am cântărit pe toate părţile. Ca o concluzie pe care am tras-o chiar pe pielea mea după ce mi-am cumpărat un astfel de aparat, e că dacă eşti atent să nu poziţionezi fantele de aer înspre locul unde îţi petreci foarte mult timp şi nu exagerezi cu folosirea lui, problemele de sănătate despre care se spune că pot să apară în urma folosirii AC (cefalee, otită, rinită) nu apar. Important e însă ca un astfel de aparat să fie montat de o echipă specializată care să asigure şi o verificare profesionistă cel puţin o dată pe an. O montare sau o funcţionare necorespunzătoare nu doar că va scădea mult randamentul şi durata de viaţă a aportului de aer condiţionat, ci şi vă poate pune în pericol sănătatea.

aer conditionat

Filtrele de care dispune un astfel de aparat contribuie la menţinerea unui aer curat, fără praf şi microbi, neutralizând bacteriile, reducând şansele de declanşare a alergiilor la persoanele sensibile, însă aceste filtre trebuie curăţate şi/ sau înlocuite la cel mult şase luni.

Nu amplasaţi aparatele de aer condiţionat pe hol cu gândul de a răci astfel întreaga locuinţă şi nici în locuri cu umezeală mare sau cu mulţi aburi (baie sau bucătărie) pentru că le supuneţi la un efort suplimentar de lucru care presupune doar mai multă energie consumată şi eficienţă scăzută.

Un alt sfat util pe care eu l-am primit de la cei care mi-au montat aparatul de aer condiţionat este să nu îl amplasez la mai puţin de un metru de aparatele radio-tv din locuinţă.

Dacă aveţi întrebări suplimentare, nu ezitaţi să le adresaţi firmei de la care cumpăraţi aparatul de aer condiţionat.