Diferentele notabile intre cele doua ramuri importante ale contabilitatii

contabilitate financiara

Cand vorbim despre cele doua ramuri importante ale acestui domeniu de activitate ne gandim in egala masura la contabilitatea de gestiune, dar si la cea financiara. Prima arie amintita este destinata persoanelor din interiorul unei firme, respectiv managerilor pe care ii regasim la nivelul diverselor departamente. La polul opus, contabilitatea financiara este o ramura a acestui domeniu care se ocupa de actionari, mai precis de persoanele care beneficiaza de statutul de „actionari externi”.

Iar daca va intrebati ce alte diferente exista intre aceste doua sectoare ale contabilitatii, atunci ar trebui sa ne urmariti cu atentie in continuare pentru a le descoperi.

Scopul contabilitatii de gestiune este acela de a clarifica informatiile financiare pentru managerii interni ai firmei ori ai proiectului aflat in desfasurare. In principal, datele furnizate de o companie care ofera servicii de contabilitate Bucuresti de gestiune sunt folosite pentru ca oamenii importanti din ierarhie sa isi planifice resursele disponibile si sa ia anumite decizii pentru a le valorifica. Pe de alta parte, scopul contabilitatii financiare este unul care vine in sprijinul actionarilor externi, dar si a autoritatilor. In principal, informatiile oferite de sectorul contabilitatii financiare sunt acelea care au legatura cu generarea de venituri, dar si cu profitabilitatea anumitor strategii.

Formatul rapoartelor nu este unul standard in contextul contabilitatii de gestiune, ele fiind stabilite chiar in sanul companiei. Tocmai din aceasta cauza, nu reprezinta o noutate faptul ca ar putea exista diferente majore intre rapoartele de gestiune ale unei firme, si restul organizatiilor care isi desfasoara activitatea in acelasi domeniu. In cadrul sectorului de contabilitate financiara, regulile sunt destul de stricte in privinta formatului pe care trebuie sa il infatiseze anumite rapoarte. Mai mult decat atat, se iau in calcul doua standarde universale, respectiv IFRS & IAS.

Continutul rapoartelor constituie si el o diferenta semnificativa, dupa cum urmeaza. In cadrul rapoartelor de factura financiara vom remarca in mare masura statistici financiare, de cele mai multe ori exprimate intr-o moneda universala. Din perspectiva rapoartelor de gestiune, continutul acestora este unul mai diversificat, caci aici utilizatorii interni au posibilitatea de a gasi in egala masura informatii financiare cat si non – financiare. Daca ne gandim la un exemplu propriu zis, atunci putem asimila contabilitatii de gestiune conceptul de „marime”, in timp ce sintagma de „valoare” este una mult mai apropiata de subiectul rapoartelor de contabilitate financiara.

Aspectul legal este unul important in momentul in care vorbim despre contabilitatea financiara. Spre deosebire de cea de gestiune, care nu este impusa prin lege, contabilitatea financiara prevede respectarea anumitor cerinte legale. Pentru a intelege mai bine acest aspect, ganditi-va la faptul ca orice persoana care are o legatura financiara cu firma, fie un furnizor sau un creditor, are dreptul de a solicita conturile financiare ale companiei.

Raza de actiune a fiecarei ramuri. Ambele actioneaza pe un plan restrans, insa in timp ce ramura de contabilitate financiara este construita pentru toate entitatile adiacente unei anumite companii, ramura de gestiune este centrata pe activitati si departamente specifice, exclusiv din interiorul firmei.