Este bine ca am imprumutat Halloween-ul?

halloween

In ultimii ani cultura americana a inceput sa penetreze din ce in ce mai puternic propria noastra cultura iar traditiile propri, odata foarte bine conturate, au devenit din ce in ce mai sterse. Sarbatori precum Halloween, Valentine’s Day sau chiar mult prea mediatizatul Black Friday au reusit sa atraga un numar foarte mare de adepti si sa se transforme intr-o adevarata industrie la noi in tara.

Care sunt partile proaste la acest lucru?

Este simplu! Adoptand atat de multe traditii externe si incercand sa ne traim „ visul american” uitam de propriile traditii, ascunzandu-le intr-un colt intunecat al memoriei. Este adevarat ca din filme si emisiuni TV, traditiile americane par a fi extrem de placute si de interesante. Ale noastre sunt si ele insa cat se poate de interesante si daca le manageriem asa cum trebuie, putem sa le transformam in adevarate surse turistice de venit.

Care sunt partile bune la acest lucru ?

Evident, exista si parti buna. Cateva zile in plus de sarbatoare in fiecare an pot sa fie un bun motiv pentru buna dispozitie. In plus, petrecerile mascate cu costume pentru halloween  , miile de inimioare de valentine’s Day si reducerile substantiale care apar odata cu Black Friday sunt extrem de atractive. Poate ca publicitatea pentru acestea este prea mare, insa astfel de sarbatori ne duc mai aproape de o cultura care, de ce sa nu recunoastem, este foarte tentanta si foarte interesanta.

Cum sa evitam pierderea propriilor traditii?

Pentru a scoate tot ceea ce este mai bun din sarbatorile americane, trebuie sa evitam pierderea propriilor traditii si sa incercam sa le gasim un loc bine conturat in viata noastra. Contrar parerilor persoanelor cu un simt nationalist dus pana la extrem, traditiile se pot imbina intr-un mod elegant si frumos si pot duce la evolutia unei comunitati. Poate aceasta evolutie nu are imaginea dorita de toata lumea, insa este totusi o evolutie. Pentru a evita pierderea propriilor traditii trebuie sa ne axam foarte mult pe educatie si pe introducerea lor intr-un mod cat mai natural in viata copiilor.

Spre exemplu, continuarea serbarilor populare, cu costume pentru serbare este o idee excelenta. Dansurile populare, muzica populara si cultura populara pot fi alternative serioase la variantele moderne. Cu siguranta, odata intrati in lumea traditional romaneasca, copiii vor fi cu adevarat incantati de ceea ce vor gasi si chiar daca viitorul lor ia o alta directie, isi vor aminti tot timpul propriile radacini si traditii.