Ghid explicativ despre planta Goji

Planta Goji si ingrijirea sa

Planta Goji, cunoscuta si sub denumirea stiintifica de Lycium Chinense si Lycium Barbarum este originara din Asia si folosita foarte des in bucataria traditionala asiatica. Incepand cu anul 2000, Goji au devenit obisnuite si in Occident, fiind folosite ca alimente sanatoase, datorita beneficiilor lor pentru sanatate.

De cativa ani au inceput sa se dezvolte si in Romania plantatiile de goji, de tinerii antreprenori care si-au dorit o afacere sigura, sanatoasa si care sa se dezvolte usor. Prima plantatie de Goji din Romania certificata Bio este situata in comuna Augustin, din judetul Brasov. Inainte de a dezvolta o afacere in acest domeniul, trebuie sa stiti toate informatiile despre planta Goji:

Tipul de sol potrivit

Planta Goji este usor de intretinut, dand randament chiar daca temperaturile sunt ridicate. Sunt adaptabile si cresc intr-o gama diversificata de soluri. Prefera solurile fertile de mare intensitate, dar asta nu inseamna ca o planta Goji nu se poate dezvolta daca solul nu este foarte fertil. Cea mai buna crestere se realizeaza in soluri relativ usoare, care sunt bine drenate si in zonele cu mult soare.

Plantarea Goji

Plantele cultivate din seminte sunt la fel de asemanatoare cu rasadurile de tomate la inceput. Rasadurile si plantele tinere sunt susceptibile de a fi variabile in aspect si pot fi cultivate intr-o pepiniera pana in anul urmator, cand pot fi transplantate pe camp.  Irigarea este recomandata in special in timpul anilor stabiliti, deoarece sistemul de radacina este fin si se usuca cu usurinta, iar fructele sunt predispuse la inflorire in conditii de umiditate scazuta sau neuniforma. Cu toate acestea, ar trebui sa se evite suprasolicitarea si plantele sa fie distantate intre randuri aproximativ 1,5 m – 2m.

Timpul pana la maturitate

Plantele radacinoase produc recolta integrala in al doilea an, dar vor exista unele fructe in primul an. Dureaza mai mult timp inainte de a putea recolta boabe de goji cultivate din seminte. Daca sunt cultivate din seminte, plantele necesita cel putin trei ani de crestere inainte de a produce fructe.

Tunderea plantei Goji

Scopurile taierii sunt de a limita inaltimea plantelor, de a imbunatati usurinta de recoltare, de a incuraja patrunderea luminii in planta, de a imbunatati uscarea frunzelor si de a incuraja formarea ramurilor laterale pentru a maximiza productia de fructe. Tunderea se face in timpul sezonului latent pentru a indeparta bastoanele, pentru a elimina lemnul mort si deteriorat, pentru a imbunatati forma plantei si pentru a scurta lateralele. In timpul verii, taierea este facuta pentru a intoarce cresterea si pentru a incuraja formarea laterala. Unul dintre scopurile cele mai importante ale taierii este acela de a produce o structura deschisa care sa permita o infiltrare a soarelui.

Recolta

Plantele incep sa infloreasca in primavara tarzie pana la inceputul verii, iar fructele vor incepe sa se coaca la mijlocul verii. In prezent, recoltarea se realizeaza cu mana, deoarece sucul din fruct se poate scurge daca fructele sunt zdrobite. In prezent, boabele sunt vandute ca produse uscate, consumate in stare proaspata sau transformate in sucuri naturale.