Înainte de a-ţi duce PC-ul în service…

service pc

1. Învaţă să exprimi problema pe care o are computerul tău. Nu vreau să aud că “nu merge”. Ce anume nu merge? Nu primeşte curent, nu bootează, nu se încarcă sistemul de operare, nu merge tastatura, nu funcţionează un anumit program sau o componentă, se mişcă extrem de lent? Mă ajută mult şi putem economisi timp preţios dacă îţi ştii exprima problema.

2. Utilizează calculatorul corespunzător. Nu brusca tastatura şi mouse-ul, nu da cu pumnii în monitor, nu-l reseta şi nu-l opri frecvent din buton, nu instala zeci de softuri fără rost care cosumă resurse, nu te juca fără noimă cu dvd-romul, dezinstalează corect programele de care nu mai ai nevoie, nu şterge orice fişier de sistem care ţi se pare ţie că nu are rost. Aşa diminuezi mult riscul de a ajunge cu PC-ul în service.

3. Fii clar şi concis. Înţelege că dacă-mi faci, la telefon, un sumar disperat şi confuz al simptomelor cu care se confruntă PC-ul tău nu o să-ţi pot da un diagnostic exact pentru defecţiunea reclamată. De cele mai multe ori “pacientul” trebuie văzut şi eventual “deschis” ca să mă conving că nu sunt alte probleme care pot cauza pagube mult mai mari.

4. Asigură-te că ai mereu un back-up al datelor importante şi că ţi-ai salvat arhivele de la aplicaţiile de mesagerie instantă, căci s-ar putea să fie nevoie de o formatare a hard-diskului şi nu e treaba informaticienilor să recupereze datele pierdute decât în cazurile extreme. S-ar putea ca această operaţiune, destul de simplă de altfel, să te scutească de multă bătaie de cap.

5. Dezactivează-ţi parola de boot şi de logare în sistemul de operare sau asigură-te că le-ai comunicat  înanite de a pleca din service. Este o operaţiune simplă şi necesară deoarece nu-i place nimănui să piardă timp încercând să le afle. Nu-i foarte comod să resetezi un bios sau să rulezi softuri de “spart parole” şi nu-i nici plăcut să-ţi violeze un străin intimitatea datelor de pe hard.

6. Fii sincer şi asumă-ţi greşelile de operare pe care le-ai făcut. Nu încerca să-mi spui că tu nu i-ai făcut nimic, că nu ştii cum s-a stricat, nu încerca să mă duci pe piste false sau să dai vina pe alte persoane, spune-mi întocmai unde ai greşit ca să-mi dau seama ce ai stricat. Asta îmi va fi de mare folos în cazul în care şi tu îţi veri PC-ul sănătos şi înapoi în cel mai scurt timp.

7. Nu uita acasă discurile cu diverele şi softurile de care ai nevoie. Nu avem o colecţie infinită de drivere de la toate plăcile de bază şi nici kitt-urile de la toate programele existente. Este incomod, iritant şi pierdere de timp să aştept până le voi căuta şi găsi pe toate pe Internet. În plus, unii producători de plăci de bază şi de soft nu mai oferă drivere şi kitt-uri de la produsele vechi.

8. Ai răbdare. Nu sta în calea şi pe capul informaticienilor agitându-te nervos şi blestemând în continuu clipa în care a crepat calculatorul. Ne încurci şi nimănui nu-i place să lucreze sub presiune. În plus, instalările, scanările, montarea sau schimbul de componente hardware sunt operaţiuni care solicită timp şi atenţie. Du-te liniştit şi continuă ceea ce ai de făcut. Te vom anunţa noi când este totul rezolvat.

9. Este responsabilitatea ta să întreţii un sistem curat. Înţelege că dacă ai un antivirus instalat, asta nu înseamnă că eşti scutit de viruşi. Trebuie să scanezi periodic sistemul, să actualizezi programul antivirus, să nu introduci orice stick usb fără a-l scana în prealabil, să nu downloadezi de pe websiteuri dubioase. De asemnea, ar fi indicat să foloseşti şi unul sau două programe care repară erorile de sistem şi curăţă registrii.

10. Un gest de bun simţ ar fi să nu ne aduci calculatorul îmbibat în praf şi plin de resturi de hârtie în interior. Praful combinat cu umiditatea constituie cel mai mare duşman al componentelor hardware ale unui PC. Din acest motiv este necesar ca periodic (la 2-3 luni) să foloseşti aspiratorul (pe modul de sulfare, dacă se poate) pentru a curăţa interiorul unităţii centrale. Este o operaţiune simplă, care nu necesită mult timp şi care te poate salva de multe probleme. În plus, nici nouă nu ne place să desfacem unitatea şi să o găsim plină de praf!