Scurt îndreptar electoral

campanie

Campania electorală stă să înceapă. Neoficial a început de ceva vreme doar că nimeni nu recunoaște. Vom avea din nou parte de o lună cu acțiuni electorale dintre cele mai neașteptate, jigniri personale, tam-tam și circ gratuit, pomeni electorale, așa cum ne-am învățat deja. Fiecare va încerca să-și atragă voturi cât mai multe de partea sa, este și normal. Dar, dacă cineva s-ar gândi să o facă într-un mod civilizat, cum ar fi?

Candidatului care vrea votul meu îi zic așa:

1. Nu-mi spune ce vei realiza, arată-mi ce ai realizat până acum.

Nu mă interesează atât de mult niște promisiuni deșarte, fără acoperire, cât mă interesează să-mi spui, să-mi arăți, să-mi dovedești concret ce ai realizat tu, până acum, ca simplu cetățean. Dacă în viața personală nu ai realizări remarcabile, dacă în viața profesională nu te recomandă succesul, atunci nu te văd în stare se faci absolut nimic nici din postura de ocupant al unui fotoliu ce-ți oferă mai multe puteri decât responsabilități.

2. Campania electorală începe de a doua zi de după alegeri.

Dacă te-ai trezit și tu înainte cu o lună de începutul oficial al campaniei electorale că e momentul să acționezi, află că e prea târziu. Nu-mi dau votul pentru niște acțiuni făcute în grabă doar pentru a spăla ochii cetățenilor după ce în ultimii 4 ani ai uitat că pe lângă familia ta și oamenii tăi mai existăm și noi, cetățenii de rând. Ai pierdut alegerile? Foarte rău, înseamnă că nu ai convins, dar nu-i nimic, de a doua zi începe-ți campania electorală pentru alegerile viitoare. Ai câștigat alegerile? Foarte bine, dar nu uita că cei care te-au ales vor să-i slujești începând cu următoarea zi după ce ai fost investit, nu doar peste 4 ani în pragul unui nou prilej de vot. Ai pierdut alegerile? Începe-ți campania. Ai câștigat alegerile? Începe-ți campania!

3. Faci campanie electorală pentru tine, nu împotriva adversarilor tăi.

Convinge oamenii să te voteze pe tine, nu să nu-i voteze pe contracandidaţi. Nu uita nicio clipă că-ți faci campanie electorală ție, pentru tine, nu faci anti-campanie împotriva adversarilor tăi. Nu mă interesează că tu vezi paiul din ochii altuia, dar nu vezi bârna din ochii tăi. Atacurile personale sunt cea mai clară dovadă a neputinței tale de a-ți învinge adversarii în alt fel. Folosește-te de avantajele tale pentru a câștiga, nu de slăbiciunile celorlalți. Dacă tot ceea ce faci este doar pentru a ştirbi din popularitatea celorlalţi, îmi dovedești că nu ai argumentele necesare pentru a ieși tu în față să câștigi prin propriile forțe și te folosești de trucuri murdare. Nu ești omul de care am nevoie, nu ești omul care vreau să mă reprezinte.

4. Dacă nevastă-ta îi curvă nu înseamnă că tu nu ești om de caracter

Nu-mi pasă că nevastă-ta, fiică-ta, maică-ta, taică-to sunt oameni jegoși, fără caracter. Asta nu te face și pe tine să fii parte din aceeași categorie. Nu te axa prea mult pe a-ți arăta caracterul de mare familist. Nu te aleg ca să-mi fii tată sau mamă, nici unchi sau văr. Te aleg pentru că te consider cel mai capabil om care mă poate reprezenta. Viața de familie nu trebuie amestecată cu politica. Așa-i și în business. Marile companii caută oameni profesioniști printre cei care nu-s prea legați de viața de familie tocmai pentru a fi dispuși la un ritm alert și program prelungit. Așa ar trebui să fie și la primărie, prefectură, în Senat sau la Cameră.

5. Zâmbeșete-mi din afișele electorale, nu mă speria.

Atunci când știi că imaginea ta te reprezintă, fii deschis, jovial, zâmbește fotografului. Nu uita că vrei să-i aduci pe cetățeni de partea ta, nu să-i alungi. Există unele bannere, afișe electorale, materiale de campanie din care candidatul pare că vrea să-și devoreze alegătorii, nu să le reprezinte interesele. Din start unul care stă încruntat sau într-o poziție nefirească nu-mi inspiră încredere și-mi dă de bănuit că ar avea ceva de ascuns. Nu pare sincer, nu are votul meu.

6. Scapă de leprele din jurul tău.

Uită-te bine pe lângă tine și filtrează-i pe cei care te înconjoară. Ai niște oameni de campanie care au anumite așteptări nu tocmai ortodoxe de la tine după ce vei ajunge sus. Încearcă să-i citeşti şi urmăreşte-le interesul. Chiar dacă într-o primă fază pare un avantaj să ai sprijinul lor, mai târziu, unul dintre acei oameni te poate trage în jos şi toată munca ta poate fi în zadar. Scapă de profitorii din jurul tău. Vom avea amândoi numai de câştigat.

7. O șapcă = un vot = un dobitoc.

Șepci, găleți, fulare, calendare, pixuri, brichete, toate astea-s de modă veche. Încercați ceva mai mult. Liga superioară. O plasmă, un laptop, un BMW, ceva. Cred că unii ar fii în stare să recurgă și la asemenea cadouri. Cam cât de bine te simți tu, ca învingător la alegeri știind că ai fost votat de niște alegători cu un IQ îndoielnic după ce le-ai dat sticle cu ulei și pachete cu făină? Banii ce urmează a fi investiți în cadourile electorale păstrează-i pentru a realiza ceva benefic după alegeri. În acest fel avem cu toții de câștigat.