Istoria filtrelor de apa

filtre de apa

In acest articol voi incerca sa dau sfaturi cum sa alegem filtre de apa pentru uz casnic in functie de unde locuim si cate persoane consuma apa potabila intr-o locuinta. Inainte sa descriu recomandarile mele in acest domeniu as vrea sa mentionez in acelasi timp niste informatii referitoare la calitatea apei potabile din Romania. Foarte probabil nu va surprind daca mentionez faptul ca in Romania in multe locuri apa potabila nu este de calitate, iar probele facute la apa consider ca nu sunt intotdeauna de incredere, dar asta trebuie sa decida fiecare persoana in parte. Puritatea apei potabile poate sa fie un factor important in mentinerea sanatatii, ca sa nu mai mentionam si faptul ca multe ori apa dura de exemplu reprezinta chiar un pericol asupra sanatatii.

Nu vreau sa va plictisesc, asa ca mai bine vin cu niste statistici si argumente pentru o desriere cat mai scurta si clara. In Romania intre 1984 si 2000 au fost inregistrate 2361 de cazuri de intoxicare cu nitriti din apa potabila si 80 de decese. In perioada 1985 si 1995 s-a inregistrat un numar de 75 de epidemii cauzate de microorganismele din apa potabila. Aceste epidemii au afectat 10238 persoane in total. Daca avem de a face cu apa potabila care nu este pura, sunt sanse mari ca apa respectiva sa contina plumb, clor, mercur, cianuri si alte materiale grele, si cu aceasta lista inca nici n-am vorbit despre microorganismele care poate sa ne puna in pericol sanatatea. Fiecare persoana in parte probabil ca are o idee din ce sursa consuma apa potabila, si in functie de asta poate sa decida daca are nevoie sa instaleze acasa un filtru pentru purificarea apei. In caz daca luati o decizie de a cumpara filtre pentru uz casnic, considerati recomandarile mele la alegerea produselor.

1: Pentru o familie de 1 – 3 persoane, care consuma apa potabila si are apa din reteaua publica

Familiile de la 1-3 persoane sunt recomandati sa-si cumpere filtre de apa cu tehnologia osmoza inversa care filtreaza apa la nivel molecular. Aceste filtre de obicei au 5-6 trepte si costa in jur de 220-250 sau max 300 de Euro, dar in nici un caz nu cred ca trebuie sa cheltuiti mai mult. Un produs recomandat de mine ar fi Sistemul ARO-6, avand ca producator Blue Filters.

2: Pentru familii de 1-3 persoane, care consuma apa potabila din resurse proprii (fantana, foraj)

Acestor familii recomand filtrele care sunt un pic mai performante si fac si dezinfectare. Aceste filtre costa in jur de 350 de Euro si au si o lampa UV care face dezinfectarea. Un alt avantaj acestor filtre este, ca au de obicei si o pompa de presiune care poate sa creasca eficienta procesului de filtrare in caz daca presiunea apei este mai slaba. Filtrele cu aceste facilitati au de obicei in denumirile lor literele UVP, care inseamna Ultra Violet Products, adica lumina UV care face dezinfectarea.

3: Pentru familii de 4-7 persoane

Daca aveti o familie mare cu un consum mai mare de apa din reteaua publica, recomand sa cumparati filtre care au si pompa de presiune chiar si daca presiunea din retea nu este slaba. Daca consumati apa potabila din resurse proprii, fantana sau foraj, recomand sa cumparat neaparat filtre care au lampa UV pentru dezinfectarea apei.