Povestea saniutelor din lemn

Saniute

Pentru copii, iernile sunt frumoase numai atunci cand este zapada si au posibilitatea sa iasa la sanius. Ei bine, pentru acea perioada, parintii lor trebuie sa se pregateasca temeinic si sa aleaga cea mai buna sanie pentru micutii lor. Iar o categorie de saniute foarte rezistente este aceea care include saniile de lemn si cele de metal. Problema cu saniutele de metal este ca sunt foarte reci, metalul fiind un conductor termic mult mai bun decat lemnul. Asadar, cele mai bune saniute pentru copiii mici sunt reprezentate de saniutele de lemn, care nu se vor demoda niciodata.

Saniutele de lemn pot avea diverse forme, cea mai populara fiind cea traditionala in care copilul sta cu fundul pe sanie, cu picioarele desfacute si prinse cat se poate de bine de sanie. Aceste saniute nu au centuri de siguranta, insa pot fi dotate cu asa ceva, daca clientul solicita.

O alta forma pe care o pot avea saniutele de lemn este forma de canoe, unde copilul este plasat, si asigurat cu o centura de siguranta. Aceste saniute sunt mai potrivite pentru copiii de varsta mai mica, deoarece are margini si o forma concava, spre deosebire de sania traditionala mentionata mai devreme.

Saniutele de lemn pot fi create si pentru viteza, nu doar pentru distractie, caz in care sunt recomandate numai copiilor de peste 7-8 ani. Aceste sanii se pot manevra ori stand in fundulet, ori stand pe burta cu fata spre directia de mers. Aceste saniute sunt de cele mai multe ori dotate cu anumite comenzi, care le permit copiilor sa vireze pentru a depasi obstacolele de pe pista.

O alta categorie de saniute pentru copii este asa-numita categorie “neortodoxa” de saniute, si este reprezentata de bucati simple de lemn, asemanatoare cu placile de surf, care sunt netezite si vopsite astfel incat sa alunece pe zapada, exact cum face o placa de surf pe apa. Aceste sanii se pot folosi ori in picioare, ca o adevarata placa de snowboarding, ori stand in fund. Trebuie precizat ca aceste sanii se folosesc numai de catre cei care sunt maestri in sanius, si care au depasit varsta de 15-16 ani. Aceste sanii au fost inventate in Hawaii, si nu pentru a fi folosite pe zapada, dupa cum va puteti imagina (Hawaii este un paradis verde), ci pe iarba. Ideea a fost preluata si in Europa, iar acum se vand astfel de sanii celor interesati de practicarea sporturilor de iarna extreme.