SSD-urile – o solutie de ultima ora pentru optimizarea performantelor PC-ului

SSD pentru calculator

SSD-urile (Solid State Drive) sunt cel mai nou gadget aparut pe piata de electronice si este destinat in special pentru power useri in cautare de modalitati noi de stocare a informatiei. Aceste device-uri folosesc o tehnologie de stocare non volatila NAND care, spre deosebire de hard drives, nu necesita un brat mecanic care sa citeasca si sa scrie informatiile pe un disc magnetic. Pe langa aceasta, sunt mult mai durabile, mai rapide si mai silentioase.

Probabil va intrebati de ce nu au fost adoptate inca de utilizatorii comuni? Din pacate, ca in cazul oricarei tehnologii noi, SSD-urile sunt costisitoare, au un spatiu de stocare limitat si fiabilitate scazuta. Cand au fost introduse pe piata preturile erau de-a dreptul absurde. Pentru 500 de dolari primeai 60 GB de spatiu, pe cand, cumparand un HDD obtineai de pana la 10 ori mai mult, cu mai putin de 100 de dolari. Erau si o multime de probleme nerezolvate inca: erori inexplicabile, degradare rapida a performantei (adica incetinire exponentiala a timpului de scriere la scurt timp dupa cumparare) sau si mai rau, se stricau pur si simplu, dintr-o data, ceea ce le facea foarte nesigure, mai ales in sectorul business.

Din fericire, astazi, majoritatea acestor probleme au fost eliminate. Preturile au scazut, spatiul de stocare a crescut, iar problemele de functionare timpurii au fost rezolvate de producatori. Cum altfel credeti ca au ales cei de la Apple sa monteze un SSD pe Macbook Air? SSD-urile sunt pregatite astazi sa devina un hit pe piata de electronice.

La upgradarea PC-ului cu un SSD, utilizatorul de rand va observa in doar cateva secunde diferenta, chiar de la pornirea calculatorului. Cu ajutorul SSD-ului, pornirea va fi de ori mai rapida, chiar si pe un laptop ieftin. Deschiderea aplicatiilor va fi aproape instantanee. De fapt totul va deveni mai rapid cu un SSD, in asemenea masura incat chiar si un utilizator fara experienta va observa diferenta. Am comparat de test, un Macbook Air cu SSD instalat si un Macbook Pro (mult mai puternic, dar cu HDD normal). Macbook Air mi s-a parut mult mai rapid, in ciuda lipsei RAMilor si a procesorului ULV lent. Iar cand un calculator de 700 euro se simte mai rapid decat unul de 1600, e clar ca undeva exista o problema.

Pentru unele persoane, chiar si costul actual poate parea destul de mare raportat la spatiul de stocare obtinut. O alternativa pentru acestia ar putea fi achizitionarea unui HDD extern pentru informatiile neesentiale, in timp ce pe SSD pot pastra doar sistemul de operare si programele instalate. Un alt argument care ar putea sa apara este GPU-ul. Cu totii stim ca in prezent multe laptopuri au GPU-ul mult depasit de puterea procesoarelor. Cu toate acestea cei mai multi dintre utilizatori nu vor observa diferenta intre un GPU de 520 MP vs unul de 540 MP. Mai degraba vor observa viteza de reactie mult mai buna datorata SSD-ului.

Cu siguranta, un SSD este un upgrade valoros pentru laptopul tau, indiferent ce tip de utilizator esti. Beneficiile aduse cresterii performantei calculatorului sunt prea mari pentru a fi trecute cu vederea. Iar daca pretul este o problema pe care nu o puteti depasi, cumparati SSD -ul individual si instalati-l chiar dumneavoastra, economisind astfel pretul manoperei.