Tigara electronica – o alternativa mai sanatoasa

Povestea tigarilor electronice a inceput in anul 2003, cand un farmacist si un fumator inrait si el, Hon Lik, a inventat acest dispozitiv fara fum din dorinta de a renunta la fumat atunci cand tatal sau a murit din cauza cancerului pulmonar.

E-tigarile nu sunt la fel de bine cunoscute ca si tigarile clasice de tutun, dar surprinzator, in mai putin de un deceniu, tigarile electronice si-au facut loc in viata multor fumatori. Interesul pentru tigarile electronice este demonstrat si de cautarile Google legate de acest subiect: ele au crescut cu peste 5000% in ultimii 2 ani. Nefiind emitatoare de fum si necontinand tutun, tigarile electronice, asemanatoare ca aspect cu cele reale, au fost alese de multi fumatori. Unii au trecut latigara electronica pentru a-si satisface dependenta de nicotina dar fara efectele nocive ale consumului de tutun, in timp ce altii au ales sa utilizeze acest dispozitiv electronic pentru elimina integral tigarile clasice din viata lor.

O data cu cresterea popularitatii tigarilor electronice a crescut si numarul studiilor efectuate de producatori si de numeroase organizatii de sanatate pentru a dovedi eficienta lor, in ciuda speculatiilor si opozitiei manifestate de comunitati care sunt impotriva fumatului.

La inceputul acestui an Universitatea din Boston a efectuat un studiu stiintific cuprinzator pentru a evalua siguranta si eficacitatea tigarilor electronice. Raportul a avut in vedere 16 studii de laborator cu rolul de a analiza impactul fumatului electronic asupara sanatatii umane. Au fost analizate inclusiv solutiile de e-lichid si vapori produse si inhalate de catre utilizatori. Concluzia studiului a fost publicata in The Journal of Public Health si a aratat ca tigarile electronice sunt mult mai sigure in comparatie cele clasice, de tutun. Studiul mai arata ca fumatul electronic nu ne expune la aparitia bolilor care caracterizeaza consumul clasic de tigari. Una din concluziile studiului a fost: “Foarte putine substante au fost detectate in compozitia vaporilor din tigara electronica si nu pot cauza probleme serioase de sanatate. Desi studiile existente nu ar putea justifica afirmatia ca tigarile electronice sunt 100% sigure si sunt necesare si alte analize clinice pe perioade mai lungi de observatie, elementele rezultate din prezentul studiu ne indreptatesc sa credem ca tigarile electronice sunt mult mai sanatoase decat cele din tutun.”

Recent, un nou studiu publicat in revista BMC Public Health, a constatat ca tigarile electronice pot ajuta fumatorii sa diminueze dependenta de tutun. Acest studiu a fost realizat de cercetatorii italieni care au reusit sa efectueze un studiu clinic pe un numar de 40 de persoane sanatoase care au utilizat tigara electronica. Participantilor li s-a dat libertatea fuma din tigarile electronice in cantitatile dorite de ei si au fost rugati sa se prezinte la clinica pentru verificari de rutina timp de sase luni. In acest interval de timp, studiul a constatat ca 45% dintre participanti au reusit sa reduca considerabil numarul de tigari obisnuite fumate, 32,5% au redus consumul de tigari de la cel putin jumatate iar 22,5% au renuntat complet la fumatul traditional. In urma acestor rezultate, studiul realizat in timpul vietii obisnuite a subiectilor a aratat ca tigarile electronice sunt utile in renuntarea la fumatul traditional chiar si in cazul celor care nu intentioneaza in mod constient sa renunta la fumat.

Aceste studii demonstreaza eficienta utilizarii tigarilor electronice, atat in diminuarea dependentei de tutun cat si in realizarea unei alternative mai sanatoase la tigarile clasice, responsabile de multe afectiuni ale corpului. Totodata, studiile sunt si un element de baza in promovarea corecta si coerenta a acestei descoperiri care da sperante multor fumatori in renuntarea completa la acest obicei.