Trebuie sa acordam atentia cuvenita acoperisului, tocmai pentru ca acesta reprezinta o piesa „cheie” a locuintei noastre. In prima instanta, acest obiectiv se materializeaza prin alegerea materialelor din care urmeaza sa fie construit. Bineinteles, optiunile sunt diversificate si ofera in egala masura avantaje si dezavantaje, incepand cu planul financiar si terminand cu valenta lor practica. Iar pentru ca unui proprietar autohton ii sunt utile analizele obiective comparative, ne-am gandit sa vorbim astazi despre doua materiale comune, mai precis sindrila bituminoasa si tigla metalica, ambele deosebit de populare pe piata de profil.
Incepem prin a discuta avantajele care definesc foile de tigla metalica, primul dintre acestea raportandu-se la greutatea redusa. Spre deosebire de restul structurilor ce servesc proiectelor de acoperisuri, invelitoarea de tigla metalica este mult mai usoara, greutatea sa situandu-se in jurul valorii de 10 kilograme/ metru patrat. De asemenea, o importanta covarsitoare o poseda si durablitatea ei in timp, direct proportionala cu cea propusa de garantia producatorilor. Iar daca acestia din urma ne ofera o garantie de 40 de ani, dumneavoastra ar trebui sa stiti faptul ca numeroasele au fost cazurile in care acoperisurile din tigla metalica au rezistat si 60 – 80 de ani, mai ales daca au fost bine intretinute.
Montajul este si el un real avantaj, survenit in urma greutatii diminuate pe care o infatiseaza tigla metalica. Consecinta imediata? Ei bine, acesta este motivul pentru care tariful perceput de mana profesionista de lucru va scadea drastic. Nu in ultimul rand, daca sunteti proprietarul unei case cu mansarda, aceasta din urma indeplinind rolul unei incaperi locuibile, atunci montajul foilor de tigla metalica va atrage dupa sine si o ventilatie mult mai buna a aerului in camera respectiva.
Dezavantajele sunt si ele importante, tocmai pentru ca se raporteaza la costul aproximativ triplu pe care il infatiseaza tigla metalica in detrimentul sindrilei bituminoase, ceea ce nu este un aspect de ignorat in societatea actuala. Exceptand tariful ridicat de achizitie al acestor structuri apar si semnale de alarma in privinta gradului de izolare fonica, aspect care poate fi deranjant pentru persoanele ce locuiesc intr-o zona urbana aglomerata.
A sosit momentul sa ne concentram atentia asupra sindrilei bituminoase, principalul atu al acestui tip de material fiind reprezentat de costul atractiv de achizitie, acompaniat de simplitatea procedurilor de montaj sau de reparatii. De asemenea, persoanele care doresc sa „scape” de estetica industriala a tiglei metalice, aceasta fiind incompatibila cu majoritatea centrelor rezidentiale, pot miza cu succes pe sindrila bituminoasa pentru ca o pot comanda intr-o gama extinsa de culori, in functie de reperele stilistice ale locuintei dumneavoastra.
Ajungem si la dezavantajele sindrilei bituminoase, mult mai multe la numar decat cele expuse de tigla metalica. In primul rand, ea se inflameaza deosebit de repede, ceea ce intruchipeaza un adevarat inconvenient pentru persoanele care isi doresc o locuinta singura si protejata termic. Durabilitatea in timp lasa si ea de dorit, insa unul dintre cele mai problematice aspecte care insotesc sintagma de „sindrila bituminoasa” se raporteaza la poluarea pe care o aduce necontenit mediului inconjurator, ea fiind deosebit de dificil de reciclat. Lacunele evidentiate la nivel practic ating si dilema ventilatiei, dar si greutatea materialului propriu – zis, care devine astfel dificil de manevrat.